Ένα ακόμη βήμα προς την οικονομική κυβέρνηση της Ε.Ε. προχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης οι αρχηγοί κρατών που κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού στενής επιτήρησης και λήψης μέτρων, για τις χώρες που ξεπερνούν τα όρια στα ελλείμματα και το χρέος.
Η πρόταση του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι έγινε εν μέρει αποδεκτή στο σκέλος που προέβλεπε την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την επιτήρηση των χωρών που παρουσιάζουν ελλείμματα και χρέη υψηλότερα από αυτά που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες καθώς και μία σειρά κυρώσεων που θα επιβάλονται, ωστόσο συμφωνήθηκε ακόμη η δημιουργία ενός μηχανισμού επίλυσης κρίσεων που καθιστά πιο μόνιμο τον Μηχανισμό Στήριξης σε περιπτώσεις όπως η ελληνική.
Παρά τις αντιδράσεις των μικρών χωρών, καθώς και αυτών του ευρωπαϊκού Νότου, που αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση τα οξύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, έγινε τελικά αποδεκτό το πακέτο προτάσεων Ρομπέϊ χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει γίνει γνωστό εάν στις κυρώσεις που θα επιβάλλονται και προληπτικά, θα συμπεριλαμβάνονται και πολιτικά μέτρα όπως η στέρηση του δικαιώματος ψήφου στα όργανα της Ε.Ε.
Η Γερμανία που πρώτη έσπευσε να υποστηρίξει τη δέσμη προτάσεων Ρομπέϊ προς την κατεύθυνση μέτρων επιτήρησης για τη θεμελίωση ενός είδους οικονομικής κυβέρνησης της Ε.Ε. ανέπτυξε τη θέση ότι προκειμένου να δημιουργηθεί ο μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα πρέπει να τροποποιηθεί η Συνθήκη της Λισσαβώνας, καθώς δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο.
Τη θέση, υποστήριξε και η Γαλλία και αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
(news247.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top