Το κενό που άφησαν πίσω τους οι Βρετανοί αγοραστές στα κατεχόμενα φαίνεται ότι έρχονται τώρα να καλύψουν οι Ρώσοι. Αυτό επιβεβαιώνει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», η οποία σε χθεσινό δημοσίευμα ανέφερε ότι Ρώσοι επιχειρηματίες προχώρησαν στην αγορά 40 σπιτιών. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι τις προσεχείς μέρες θα λειτουργήσει στην κατεχόμενη Κερύνεια γραφείο Ένωσης Ρώσων επιχειρηματιών, μέσω της εταιρείας Rightmove, η οποία ασχολείται με αγοραπωλησίες ακινήτων και, όπως φαίνεται, απογοητευμένη από το μειωμένο ενδιαφέρον των Βρετανών, ανοίγει τα φτερά της προς άλλες αγορές. Σημειώνεται επίσης ότι τους προσεχείς μήνες θα επισκεφθούν τα κατεχόμενα περισσότεροι Ρώσοι από ό,τι τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Διευθυντής της εταιρείας, Βαντίμ Ρίτσχαρντ, είπε σε δηλώσεις του ότι η λειτουργία γραφείων της Ένωσης έχει πολύ περισσότερη σημασία από τα 40-50 σπίτια που πούλησαν σε Ρώσους στην κατεχόμενη Βασίλεια και Άγιο Επίκτητο.
Δυσπιστία από μέρους των εκτιμητών γης
Ο Αντώνης Λοΐζου, εκτιμητής ακινήτων και διαχειριστής έργων ανάπτυξης, μιλώντας στη «Σ», δήλωσε ότι αντιμετωπίζει με δυσπιστία το δημοσίευμα. Όπως είπε, η εταιρεία Rightmove real estate είναι μια αξιόπιστη βρετανική εταιρεία και θα του φαινόταν πολύ παράξενη η πώληση ακινήτων στα κατεχόμενα μετά την υπόθεση Όραμς - Αποστολίδη που αφορά σφετερισμό περιουσιών και οδήγησε στη δικαίωση του Αποστολίδη. Θυμίζουμε ότι, στην υπόθεση Όραμς - Αποστολίδη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε προσφυγή των Όραμς κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το κυπριακό Δικαστήριο, υπό την υποστήριξη του βρετανικού Εφετείου, αποφάσισε ότι το ζεύγος Όραμς θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στον Μελέτη Αποστολίδη, να κατεδαφίσει την παράνομη ανάπτυξη στην περιουσία του στην κατεχόμενη Λάπηθο, να τερματίσει τις επεμβάσεις σε αυτήν και να την παραδώσει στο νόμιμο ιδιοκτήτη της. Με άλλα λόγια, το βρετανικό Εφετείο υπογράμμισε την υποχρέωση σεβασμού της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επιβεβαίωσε την αποκλειστική αρμοδιότητα των κυπριακών δικαστηρίων, ακόμη και σε υποθέσεις που αφορούν στα δικαιώματα ιδιοκτησίας περιουσίας που βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Λοΐζου τόνισε ότι για τέτοιες εξελίξεις είναι ενημερωμένη η Αγγλία και οι διάφορες επιχειρήσεις, γι’ αυτό θεωρεί κάπως απίθανο το ενδεχόμενο αυτό.
Οι ξένοι το 'χουν δίπορτο
Ωστόσο, ο κ. Λοΐζου επισήμανε ότι είναι λογικό οι ξένοι να επηρεάζονται.....


από τις πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων στα κατεχόμενα, ενώ δαιμονοποίησε παράλληλα και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων που διευκολύνει την κίνηση των ξένων από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα. «Από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα για να πηγαίνουν οι ξένοι στα τουρκοκρατούμενα, έγινε πιο εύκολη η διακίνησή τους. Επίσης, στα κατεχόμενα υπάρχει 40-50% πιο μεγάλη κρίση από ό,τι στις ελεύθερες περιοχές, αφού οι ελεύθερες περιοχές έχουν και άλλες πηγές εσόδων, όπως ο τουρισμός και οι βιομηχανίες, ενώ τα κατεχόμενα στηρίζονται εξολοκλήρου στους ξένους», είπε. «Έτσι κάποιος μπορεί να αγοράσει σπίτι στην Κερύνεια, αλλά να έρχεται και στην ελεύθερη περιοχή που είναι πιο ανεπτυγμένη για να κάνει τα ψώνια του», πρόσθεσε.
Τι ενθαρρύνει τους ξένους αγοραστές
Ο κ. Λοΐζου είπε, ταυτόχρονα, ότι τόσο η υπόθεση Δημόπουλου, στην οποία ουσιαστικά το ΕΔΑΔ βάζει φρένο στις ελληνοκυπριακές διεκδικήσεις περιουσιών, όσο και οι τουρκοκυπριακές προτάσεις του Έρογλου που δίνουν την προτεραιότητα διαχείρισης της περιουσίας στους χρήστες και όχι στους ιδιοκτήτες, ενθαρρύνουν κάποιους ξένους να προχωρούν στην αγορά ακινήτων στα κατεχόμενα. «Οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως η υπόθεση Δημόπουλος, ενεθάρρυνε τους ξένους αγοραστές επειδή μείωσε το ρίσκο».
Δέλεαρ το γρήγορο κέρδος
Παράλληλα, ο κ. Λοΐζου είπε ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κανόνες και ελεγκτικοί μηχανισμοί στα κατεχόμενα δελεάζει τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις εργασίες τους στα κατεχόμενα. «Δεν υπάρχει ΦΠΑ, ούτε ελεγκτικοί μηχανισμοί κι έτσι μπορούν να παραπλανούν πελάτες κι έτσι να φοροδιαφεύγουν, αφού κυκλοφορούν φήμες ότι στα κατεχόμενα οργιάζει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Εάν ένας Ρώσος αγοράσει ένα σπίτι, μπορεί να συλληφθεί; Είναι ενήμερος;
Υποχρέωση του ΥΠΕΞ η ενημέρωση
Ο Λάκης Τοφαρίδης, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδόμων, δήλωσε στη «Σ» ότι τον παραξενεύει ένα τέτοιο δημοσίευμα, λόγω των στενών σχέσεων Ρωσίας - Κύπρου. «Πιστεύω ότι οι διασυνδέσεις που έχουμε με τη ρωσική κυβέρνηση είναι αρκετές για να μπορέσουμε αυτό το πράγμα να το παρεμποδίσουμε», σημείωσε, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει το Υπουργείο Εξωτερικών για τη σωστή ενημέρωση. «Υποχρέωση του Υπουργείου Εξωτερικού είναι να ενημερώσει σωστά. Η Κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε τέτοια ενημέρωση προς το ρωσικό κοινό, για να σταματήσουν αυτού του είδους οι πράξεις», τόνισε ο κ. Τοφαρίδης
(sigmalive.com)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top