Οσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον Αγιο Παντελεήμονα είχαν προβλεφθεί. Και έχουν ξανασυμβεί. Και θα συμβαίνουν με όλο μεγαλύτερη ένταση, θα διαδίδονται και σε άλλες γειτονιές, σε όλη την Ελλάδα. Το μίσος δεν βλασταίνει μόνο στον Αγιο Παντελεήμονα.
Μεγάλες περιοχές της πρωτεύουσας, ιστορικές συνοικίες, εστίες μικροαστικών και μεσοαστικών στρωμάτων αντιμετωπίστηκαν επί έτη με αδιαφορία και ιδιοτέλεια, εκ μέρους της πολιτείας και των πολιτών. Οι παλιοί Αθηναίοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους στο κέντρο για να μετακομίσουν στα προάστια, οι συνοικίες αδυνάτιζαν, αλλοιώνονταν δημογραφικά, γερνούσαν, επιβίωναν οριακά.
Στη δεκαετία ’90, το κύμα μεταναστών εγκαταστάθηκε σε αυτές τις μισοπαρατημένες συνοικίες, φυσικώ τω τρόπω: τα ενοίκια ήταν φθηνά, κανείς δεν ήθελε πια τα ημιυπόγεια και τα ισόγεια των πολυκατοικιών. Αλβανοί, Πολωνοί, Ανατολικοευρωπαίοι ζωντάνεψαν αυτές τις γειτονιές, ζωντάνεψαν τα σχολεία, τα μαγαζιά, πρόκοψαν, αγόρασαν ακίνητα, εντάχθηκαν, έδωσαν και το δικό τους χρώμα.
Το επόμενο κύμα μεταναστών δεν είχε τέτοια χαρακτηριστικά· οι Ασιάτες και Αφρικανοί εντάχθηκαν λιγότερο ή καθόλου. Η παραβατικότητα, το μικροέγκλημα, η φτώχεια, το συνεχές πέρασμα πολλών μεταναστών σωρεύθηκαν στις ήδη επιβαρυμένες γειτονιές. Η αταξία και η ανομία έγιναν μόνιμο καθεστώς, η συμβίωση δυσχερής έως αδύνατη· σε υποβαθμισμένο περιβάλλον, σε εποχή δεινής οικονομικής κρίσης και ανεργίας, καλούνται να συμβιώσουν τρεις διακριτές ομάδες πληθυσμού: αδύναμοι οικονομικά Ελληνες, Αλβανοί πρώτης και δεύτερης γενιάς, ενταγμένοι, και Αφροασιάτες λίγο-πολύ εκτός κοινωνίας, που πολλοί δεν μιλούν καν Eλληνικά και δεν έχουν σταθερή εργασία.
Με ισχνές αστικές υποδομές, με τη φτώχεια να πυροδοτεί την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την οργάνωση ατόμων σε φυλετικές συμμορίες, την αυτοδικία, η συμβίωση εμφανίζεται σήμερα δυσχερέστατη. Το μείγμα είναι εκρηκτικό. Εκτεταμένες ζώνες της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε χωματερές ανθρώπων, σε μαύρες τρύπες της κοινωνίας και του πολιτεύματος. Με το κράτος αδιάφορο και απόν, οι πολίτες παραδίδονται στην αυτοδικία, τη μισαλλοδοξία, τη βία.
(του Nικου Γ. Ξυδακη - Καθημερινή ) 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top