Στο προσκήνιο έρχονται και πάλι τα σενάρια για την παράταση της ισχύος του μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα μας με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ως το 2020.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το επιτελείο του Όλι Ρεν μελετά το ενδεχόμενο παράτασης των ρυθμίσεων, καθώς υπάρχουν φόβοι για αδυναμία εκπλήρωσης των όρων μέχρι το 2013, από την χώρα μας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κοινοτικές πηγές τονίζουν ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση, τα πράγματα δεν πάνε όπως θα έπρεπε, και η «τρύπα» στα έσοδα έχει φθάσει σε σημεία μη αναστρέψιμα. Τονίζεται δε για τον δανεισμό με επιτόκιο 4,82%, που πραγματοποίησε η Ελλάδα την εβδομάδα που μόλις έκλεισε, πως το ύψος αυτό του επιτοκίου είναι «απαγορευτικό» για τη χώρα μας.
Λόγος γίνεται και για την αργή πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, και για τις αντιδράσεις που απαντά στο διάβα της η κυβέρνηση.
Επίσης, αναφέρει το δημοσίευμα, η παράταση του μνημονίου θα δώσει την ευκαιρία οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση να γίνουν σε ευρύτερο ορίζοντα χρόνου, ενώ θα δοθεί και η ευκαιρία να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας αλλά και να....

παρθούν μέτρα προώθησης της ανάπτυξης.
Επικαλούμενες τα στοιχεία του Μνημονίου, οι κοινοτικές πηγές υπογραμμίζουν πως το 2013, που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του, δηλαδή στο 150% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του road show του υπουργού Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, φέρεται να άφησε «ανοικτό» το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, εάν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες.
Μάλιστα, και δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως το ΔΝΤ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επέκτασης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και πέραν του 2012, οπότε και λήγει το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ.
«Παρά την στήριξη που έχει λάβει η Ελλάδα μέχρι στιγμής, δεν αποκλείεται μελλοντική συνέχεια ή επιπρόσθετη συμφωνία με το ΔΝΤ μετά τη λήξη της τριετίας», αναφέρει πηγή της γνωστής αμερικανικής εφημερίδας.
Η ίδια πηγή τονίζει όμως πως «το ΔΝΤ περιμένει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει σε ομολογιακές εκδόσεις και δανεισμό από τις διεθνείς αγορές από το 2011, οπότε δεν αναμένουν ότι θα προκύψει ανάγκη νέου πακέτου στήριξης».
(ant1online.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top