Έγινε το περιστατικό με το παπούτσι. Κάποιος μπορεί να διαφωνεί ή να συμφωνεί! Εκεί που θα συμφωνήσαμε όλοι είναι ότι ευτυχώς ο Πρωθυπουργός έπεσε έξω στις προβλέψεις του ότι θα τους πάρουν όλους με τις πέτρες..... Ένας βρέθηκε και αυτός με παπούτσι. Το θέμα όμως του παρόντος δεν είναι αυτό. Όχι ότι είναι ασήμαντο το περιστατικό και ανάξιο λόγου. Ίσα ίσα που θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους και να αναλυθεί σοβαρά από σοβαρούς ανθρώπους και όχι από παραθυράτους μαϊντανούς και κάθε λογής «ειδικούς» μπουρδολόγους.
Το θέμα, για να επανέλθουμε, είναι το πώς τα μεγάλα ΜΜΕ διαχειρίζονται την είδηση. Είναι εμφανής η προσπάθειά τους όχι μόνο να υποβαθμίσουν την σημασία της αλλά και να την κατατάξουν στην σφαίρα του περίεργου, του ύποπτου, του υποκινούμενου, του γραφικού ακόμα και του αντεθνικού. Εδώ να ανοίξουμε μια παρένθεση ότι είναι θλιβερό το θέαμα του κ. Χυτήρη, θεωρούμενου και ως ανθρώπου του πνεύματος, να εκτοξεύει δημόσια ανοησίες περί εθνικής ζημίας.
Επιστρέφοντας στο θέμα μας βλέπουμε ότι εν πρώτοις υπήρξαν κάποιες δυσκολίες. Ο «δράστης» είναι γιατρός, ετών 49, οικογενειάρχης και απ΄ ότι γράφεται ενεργό μέλος του κόμματος του κ. Παπαθεμελή. Δηλαδή δεν κολλάει η ρετσινιά του περιθωριακού, του αντικοινωνικού στοιχείου, του παραστρατημένου νέου, του φασίστα (ο κ. Παπαθεμελής υπήρξε κατ΄ επανάληψη υπουργός του ΠΑΣΟΚ), του ελαφρόμυαλου, του ανισόρροπου και ότι άλλο θα μπορούσε να τον απαξιώσει ως πρόσωπο. Αντίθετα ως γιατρός θεωρείται μορφωμένος, αποτελεί σεβαστό πρόσωπο της κοινωνίας, μέλος της μεσαίας τάξης, μορφωμένος και με διανοητικές ικανότητες τουλάχιστον στον μέσο όρο. Άρα πρέπει να αναζητήσουμε ύποπτα κίνητρα. Πράκτορας των προαιωνίων εχθρών της φυλής δεν στέκει γιατί είναι ενταγμένος σε πατριωτικό κόμμα. Να του αποδώσουν υπερεθνικισμό δεν γίνεται γιατί έμμεσα θα παραδεχθούν ότι ο κ. Παπανδρέου πιθανώς θα κάνει αυτό που ψιθυρίζεται ότι θα κάνει. Θα υποχωρήσει δραματικά από τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές σε Μακεδονικό, Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό και τέτοιες ώρες τέτοια κουβέντα δεν θέλουν να ανοίξουν. Το μόνο που μένει είναι να προσδιορισθεί ως υποκινούμενος αγνώστου εργοδότη και άνθρωπος που επεδίωξε στα 49 του χρόνια να αποκτήσει δημοσιότητα. Το αδιέξοδο οδηγεί σε γελοιότητες.
Επίσης κατηγορείται ότι το είχε προσχεδιάσει. Ανακαλύψανε δηλαδή τη λογική και το αυτονόητο. Βεβαίως το είχε προσχεδιάσει και επιπλέον το είχε προαναγγείλει. Κάθε λογικός άνθρωπος αυτό κάνει. Προσχεδιάζει και οργανώνει τις ενέργειές του. Αν δεν το έκανε θα ήταν παράλογος. Ζητούσε μάλιστα και από τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Σε ιστοσελίδα ζητούσε από τους Θεσσαλονικείς που μένουν στη διαδρομή της κυβερνητικής πομπής να της πετάξουν παπούτσια. Βέβαια δεν έγινε γιατί η πομπή άλλαξε διαδρομή, πιθανόν εξ αιτίας της προτροπής του.
Παρόλα αυτά όμως τα ΜΜΕ δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουν τις επόμενες ημέρες. Πιθανώς να αξιολογήσουν ότι δεν συμφέρει να διατηρούν το θέμα στην επικαιρότητα και να το σταματήσουν. Σε αντιπαραβολή όμως αυτού του γεγονότος να θυμίσουμε το πώς διαχειρίστηκαν πριν μερικούς μήνες μια άλλη είδηση. Αφορά επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και συνάντηση με τον τότε Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Σημαντική επίσκεψη που όμως ατυχώς αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή και εν τέλει δεν έγινε. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είχε σημασία. Μεγάλη εφημερίδα του συγκροτήματος κυκλοφόρησε την επόμενη μέρα στα περίπτερα με πλήρη περιγραφή της συνάντησης που δεν έγινε, με αναλυτικό ρεπορτάζ για το τι κουβέντιασαν οι δύο πρωθυπουργοί, πόση ώρα κουβέντιασαν και για το παγωμένο κλίμα της συνάντησης. Αυτή την πρωτοφανή γκάφα της προκατασκευασμένης είδησης την ακούσατε να σχολιάζεται στα κανάλια και πόσο έμεινε στην επικαιρότητα ;
(Nίκος Παπαματθαίου) 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top