Απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου μετά το τέλος της Διάσκεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στο Όσλο (13 Σεπτεμβρίου)
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θεωρώ ότι δύο πράγματα μπορούν να γίνουν. Πρώτον, να υπάρξει ενισχυμένη διαφάνεια, μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να καταπολεμήσουμε την διαφθορά, που ενίοτε ενυπάρχει και στο φοροεισπρακτικό σύστημα – και συνεργαζόμαστε στενά με ξένους εμπειρογνώμονες, τόσο από το ΔΝΤ, όσο και από κράτη του εξωτερικού, για το σκοπό αυτό – όμως εκείνο που θεωρώ εξίσου σημαντικό, είναι να υπάρχει μια κουλτούρα υπευθυνότητας, οπότε ο κόσμος να αποκτήσει συνείδηση του γεγονότος ότι, δεν είμαστε φτωχή χώρα, αλλά χώρα η οποία, ούτε αξιοποιεί ορθά, ούτε διαχειρίζεται καταλλήλως τους πόρους της. Με τον τρόπο αυτό, γρήγορα θα βγούμε από την κρίση.
Εξάλλου, όταν κάνουμε λόγο για κοινωνική προστασία, κάνουμε λόγο για κίνητρα και για μια ώθηση στην οικονομία. Έχετε απόλυτο δίκιο. Αν είχαμε επιλύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, δεν θα είχαμε απολύτως καμιά ανάγκη άλλων δανείων.
Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του Financial Post.: " Greek PM inadvertently explains the real reason his country is going bankrupt "
" Ο Έλληνας πρωθυπουργός άθελά του, εξηγεί τον πραγματικό λόγο για τον οποίο θα χρεοκοπήσει η χώρα του"
Το άρθρο στηριζόμενο στα λεγόμενα του πρωθυπουργού υποστηρίζει:
-Αφού υπάρχει φοροδιαφυγή και υστέρηση στην είσπραξη φόρων
- Αφού υπάρχει διαφθορά
- και δεδομένου ότι η επίλυση των πιο πάνω προϋποθέτουν κοινωνικές, και δομικές αλλαγές που δεν μπορούν να συμβούν μέσα στους επόμενους μήνες ...
Η αναδιοργάνωση του χρέους είναι προ των πυλών
(exomatiakaivlepo)


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top