Δεν προκαλεί πλέον έκπληξη ο ρυθμός της υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητας στην χώρα, καθώς είναι δεδομένο ότι υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της μειωμένης ζήτησης στην αγορά κατοικίας, ιδίως για νεόδμητες κατοικίες, οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν αναστείλει την έναρξη νέων οικοδομών μέχρι νεωτέρας. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εθνική Στατιστική Αρχή για τον Ιούνιο, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 4.666 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 809,4 χιλιάδες τ. μ. επιφάνειας και 3.079 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 13% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 31,6% με βάση την επιφάνεια και 28,9% με βάση τον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, όταν όμως και τότε η πτώση της δραστηριότητας ήταν σε διψήφια ποσοστά. Κατά την δωδεκάμηνη περίοδο από τον Ιούλιο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2010, η οικοδομική δραστηριότητα περιορίστηκε κατά 10,8% με βάση τον αριθμό των οικοδομικών αδειών (53.845 άδειες), κατά 20,3% με βάση την επιφάνεια (11.818 χιλιάδες τ. μ.) και κατά 24,6% με βάση τον όγκο (43.217,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουλίου 2008 - Ιουνίου 2009. Οσον αφορά την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, αυτή εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 8,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν, κατά 18,7% στην επιφάνεια και κατά 24,4% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009.
Σημαντική πτώση καταγράφει και ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους η κάμψη διαμορφώνεται σε 18,3%. Μάλιστα, σε σχέση με την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008, όταν η πτώση ήταν της τάξης του 13,9%, είναι σαφές ότι ο ρυθμός της ύφεσης στον κλάδο έχει επιταχυνθεί. Εναντι του πρώτου φετινού τριμήνου, η παραγωγή στις κατασκευές ενισχύθηκε κατά 30,2%, έναντι αύξησης 25,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό και συμβαίνει κάθε χρόνο, μιας και παραδοσιακά το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους καταγράφεται μειωμένη οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα, ένεκα των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που περιορίζουν τις εργασίες.
Οπως όλα δείχνουν, η κάμψη της οικοδομής θα διατηρηθεί με αμείωτη ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, μιας και δεν έχουν προκύψει σημάδια ανάκαμψης στην αγορά κατοικίας, παρά το γεγονός ότι το φθινόπωρο συνήθως αποτελεί την πλέον «ζωηρή» περίοδο της κτηματαγοράς, από την άποψη των αγοραπωλησιών που πραγματοποιούνται
(Kαθημερινή)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top