Με μία κατάθεση γεμάτη αντιφάσεις ο τ. Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Α. Πιλάβιος, προκάλεσε ερωτηματικά στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Ομόλογα.
Ο κ. Πιλάβιος στέλεχος σήμερα μεγάλης Ελληνικής Τράπεζας που έχει εκδώσει δομημένο ομόλογο, αναφέρθηκε στις ενέργειες του, βάσει των οποίων κινήθηκε πρωτόβουλα η υπόθεση της “Ακρόπολις” .
Δεν εξήγησε όμως, γιατί είπε ότι τα σύνθετα ομόλογα δεν διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές ενώ βρίσκονται από την πρώτη μέρα στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λουξεμβούργου (www.bourse.lu/accnei/jsp) αγορά από τις πιο οργανωμένες του κόσμου!
Και όταν κλήθηκε να απαντήσει από τον Βουλευτή κ. Νίκο Νικολόπουλο, σαφώς αν τα ταμεία που αγόρασαν σύνθετα ομόλογα ζημιώθηκαν, άρχισε τα “ναι μεν, ίσως, αλλά θα μπορούσε, εάν κλπ...).
«Κατανοώ την δύσκολη θέση του τραπεζίτη κ. Α. Πιλάβιου αλλά άφησε πολλά ερωτηματικά η μη σαφής απάντηση για το κατά πόσον μπορεί να γίναμε θεατές ενός επιχειρηματικού «πολέμου» μεταξύ τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών αφού χρονικά όλα συνέβησαν όταν μπήκαν και πήραν μεγάλο μερίδιο αγοράς δομημένων ομολόγων οι τελευταίες και δημιούργησε εκ του μη όντως πολιτικό ζήτημα.
Μάλιστα ο κ. Πιλάβιος κατηγορηματικά απάντησε ότι έδρασε από μόνος ως ανεξάρτητη εποπτεύουσα αρχή, χωρίς ποτέ κανένας Υπουργός ή πολιτικό πρόσωπο της Κυβέρνησης Καραμανλή να παρενεβλήθη. Έτσι κατέπεσε και ο μύθος περί «γαλάζιου συντονισμού» αφού πολύ νωρίτερα από το ΠΑΣΟΚ το θέμα ηγέρθη όπως φαίνεται ίσως από τα αντικρουόμενα συμφέροντα ανάμεσα σε αυτές και στις τράπεζες.
Από τις μέχρι σήμερα εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Ομόλογα, αλλά και την κατάθεση Πιλάβιου δεν έχουν καταδειχθεί», δήλωσε ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, «πολιτικές, και πολύ περισσότερο ποινικές ευθύνες σε βάρος οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου.
Τα δυο βασικά ερωτήματα για την υπόθεση των ομολόγων είναι:
1.Αν η έκδοσή τους είναι νόμιμη και κατά συνέπεια μπορούν να επενδύσουν σ’ αυτά οι ασφαλιστικοί φορείς και
2.Αν υπέστησαν ζημία τα Ταμεία που επένδυσαν σε σύνθετα προϊόντα.
Όσον αφορά το πρώτο, τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση το σχετικό Νόμο είναι θεσμικοί επενδυτές και επιβάλλεται να επενδύουν τα αποθεματικά τους με τρόπο που να διασφαλίζονται από συναλλαγματικούς και πληθωριστικούς κινδύνους αλλά και να αξιοποιούν τις δυνατότητες της αγοράς για τη δημιουργία επιπρόσθετων αποδόσεων.
Σχετικά με το δεύτερο, ουδεμία ζημία υπέστησαν τα Ταμεία όχι γιατί κάποια ομόλογα επωλήθησαν αλλά διότι αγόρασαν στην τιμή έκδοσής τους, δηλαδή στην πραγματική τιμή κτήσης, αυτήν που εγγυάται ο εκδότης την ημέρα έκδοσης. Τις ανωτέρω θέσεις στηρίζουν οι μαρτυρίες των πλέον αρμοδίων στελεχών του ΟΔΔΗΧ, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τ.τ.Ε .Καταθέσεις που προκάλεσαν το μένος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική.»
«Τα πράγματα δεν βγαίνουν στο ΠΑΣΟΚ» κατέληξε ο Αχαιός Βουλευτής «και όλα δείχνουν ότι το μόνο που θα αποκαλυφθεί είναι ότι «στήθηκε» μια μάχη μεταξύ Τραπεζών και Χρηματιστηριακών Εταιρειών. Επειδή οι τελευταίες «μπήκαν στα πόδια» τους. Όσο μονοπωλούσαν τα σύνθετα προϊόντα «κανένας δεν είχε αντίρρηση»


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top