Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, από το 2004, είχε θέσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των συνεπειών τους και είχε ζητήσει, τότε, τη δημιουργία πτωχευτικού δικαίου καταναλωτών. Ο στόχος ήταν διπλός. Αφενός να βοηθηθούν οι καταναλωτές, που εξ αιτίας κάποιων δυσάρεστων ή απρόβλεπτων γεγονότων ή ατυχών επιλογών κινδυνεύουν να χάσουν περιουσίες, να μείνουν χωρίς κατοικία, να έχουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη, να ταλαιπωρούνται και να βρίσκονται σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα τον οικονομικό και κοινωνικό τους αποκλεισμό και την αδυναμία επανένταξής τους. Αφετέρου να πιεστούν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να προχωρήσουν, σε υπεύθυνη δανειοδότηση. Ο κίνδυνος απαλοιφής χρεών θα θέσει τις τράπεζες, προ των ευθυνών τους, ώστε να υπάρχει πρόληψη, για την υπερχρέωση νοικοκυριών και των καταναλωτών και να εφαρμοστεί, χωρίς αποκλίσεις και εξαιρέσεις το Σύστημα Συγκέντρωσης Χορηγήσεων, ο λεγόμενος Λευκός Τειρεσίας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως αξιωματική αντιπολίτευση προώθησε το θέμα και μετά τη διαβούλευση, με τις Ενώσεις Καταναλωτών κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δυστυχώς, το νομοσχέδιο δεν έγινε νόμος. Προκηρύχτηκαν εκλογές και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., στις 4 Οκτωβρίου 2009, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ενώ, όμως, το νομοσχέδιο ήταν μια, από τις βασικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης και ενώ προχώρησε η διαβούλευση και το νομοσχέδιο ήταν έτοιμο, για κατάθεση, εξαιτίας και της δεινής οικονομικής θέσης της χώρας μας, στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για γνωμοδότηση. Η Ε.Κ.Τ. έκανε τις δικές της επισημάνσεις και αναμέναμε, με ενδιαφέρον, την ψήφιση του νομοσχεδίου – ανάσα, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Όμως, έχουν περάσει μήνες και η υπόθεση δεν προχωράει. Οι τράπεζες, βέβαια, αισθανόμενες την πίεση ενός μελλοντικού νόμου, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν, σε ρυθμίσεις χρεών. Οι ρυθμίσεις, όμως, γίνονται, σε εθελοντική βάση και κινδυνεύουν, ανά πάσα στιγμή να διακοπούν, γιατί θα το αποφασίσουν οι τράπεζες. Επίσης, οι όροι ρύθμισης εναπόκεινται, στην καλή πρόθεση των τραπεζών.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δε πιστεύει ούτε εμπιστεύεται
εθελοντικές δράσεις και κώδικες επιχειρήσεων.
Ζητούμε, από την κυβέρνηση, να προωθήσει το νομοσχέδιο,
για τη ρύθμιση των χρεών των καταναλωτών.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ανήρτησε στην ιστοσελίδα του (www.kepka.org) το κείμενο αυτό
και καλεί όλους τους καταναλωτές, που συμφωνούν,
με αυτήν την πρωτοβουλία να το υπογράψουν
ώστε να δυναμώσουμε τη φωνή μας, τη διαμαρτυρία μας
και τις πιέσεις μας.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top