Σαν χθες 6 Ιουνίου, πριν 66η χρόνια το 1944 η γνωστή στην ιστορία D-Day, εξελίχθηκε η απόβαση στην Νορμανδία με την κωδική ονομασία Operation Overlord. Σύμφωνα με τα στοιχεία στη στρατιωτική αυτή επιχείρηση έλαβαν μέρος πάνω από τρια εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους οι 195.700 ήταν το προσωπικό των Συμμαχικών σκαφών.

Η απόβαση έλαβε χώρα στη χερσόνησο Κοταντέν, την ανατολική όχθη του ποταμού Ορν και τον κόλπο του Σηκουάνα, σε πέντε παραλίες με τα κωδικά ονόματα Gold Beach, Juno Beach, Omaha Beach, Sword Beach και Utah Beach.


Η αρχική επίθεση έγινε σε δυο φάσεις: κατά τα μεσάνυχτα 5ης προς 6η δυο Αμερικανικές αερομεταφερόμενες μεραρχίες και μια Βρετανική έπεσαν στα μετόπισθεν, και την αυγή ακολούθησε αμφίβια απόβαση Συμμαχικών δυνάμεων που ξεκίνησε κατά τις 6:30.

Η διεξαγωγή της απόβασης απαίτησε τη μεταφορά στρατευμάτων και υλικού από την Αγγλία και την Ουαλία με μεταγωγικά αεροπλάνα και πλοία, καθώς και υποστήριξη πυρών από αέρα και θάλασσα.

Έγιναν επίσης ναυτικές επιχειρήσεις αντιπερισπασμού και παρενόχλησης προκειμένου να μην επέμβει το Γερμανικό Ναυτικό στις περιοχές που θα γινόταν η απόβαση, ενώ η θάλασσα της Μάγχης αποναρκοθετήθηκε από τις γερμανικές νάρκες και ποντίσθηκαν νέες.


Χιλιάδες στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην απόβαση , όμως η επιχείρηση πέτυχε και τα γερμανικά στρατεύματα άρχισαν να υποχωρούν προς Ανατολάς, οδηγώντας τις Συμμαχικές δυνάμεις στην τελική επικράτηση.


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top