Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένα μέτρα, παρά το γεγονός ότι συστήνεται fund για τη χρηματοδότηση των τραπεζών σε περίπτωση που χρειαστεί, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα και καλή κεφαλαιακή επάρκεια, το country risk έχει χτυπήσει τις ελληνικές εισηγμένες και κυρίως τις εισαγωγικές ή αυτές που κλείνουν δουλειές στο εξωτερικό αφού δεν γίνονται δεκτές οι εγγυητικές ελληνικών τραπεζών που προσκομίζουν!!
Ελληνικές εταιρείες που διεκδικούν έργα στο εξωτερικό αναγκάζονται να αναζητούν εγγυητικές τραπεζών του εξωτερικού αφού οι ελληνικές δε γίνονται δεκτές. Πρόσφατα ελληνική εισηγμένη που εισάγει προϊόντα (ηλεκτρικά) μεγάλης εταιρείας του εξωτερικού αναγκάστηκε να δώσει εγγυητική εγχώριας τράπεζας που όμως ανήκει σε ξένο τραπεζικό όμιλο, αφού η εγγυητική που αρχικά προσκόμισε από μεγάλη ελληνική τράπεζα της επεστράφη. Σημειώνεται πως οι δείκτες της τράπεζας της οποίας απορρίφθηκε η εγγυητική είναι πολύ πιο ισχυροί από της τράπεζας ξένων συμφερόντων της οποίας η εγγυητική έγινε τελικά δεκτή.
Δεν είναι μόνο οι ξένοι επενδυτές που αποφεύγουν να επενδύσουν στις τραπεζικές μετοχές του ΧΑ, είναι πλέον και οι ξένοι επιχειρηματίες που δεν θέλουν να έχουν στα χέρια τους εγγυητικές ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων.
Το θέμα προβληματίζει αρκετούς επιχειρηματίες που αναγκάζονται να αλλάξουν αυτά που γνώριζαν και εφάρμοζαν για αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες για έργο που διεκδικεί ελληνική εταιρεία στην Τουρκία η εγγυητική της ζητήθηκε να μην είναι από ελληνική τράπεζα.
Την ίδια ώρα κάποιες εταιρείες του εξωτερικού ζητούν για τις παραγγελίες που έχουν για την Ελλάδα να πληρώνονται με μετρητά και όχι με επιταγές. Φοβούνται τις επισφάλειες και όπως λένε προτιμούν να χάσουν μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα παρά να αυξήσουν τις επισφάλειες που έχουν.
(reporter.gr)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top