Τους δύο χειρότερους φόβους των Ελλήνων τραπεζιτών, στην πιο δύσκολη συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών, επιβεβαίωσε με τις χθεσινές του δηλώσεις ο Αλσατός «ισχυρός άνδρας» της Εμπορικής, Αλέν Στριμπ: ότι οι ελληνικές τράπεζες μένουν στα… αζήτητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, όπως έγκαιρα είχε αναφέρει το «Bn», αλλά και ότι η Εμπορική, η μοναδική ελληνική τράπεζα σήμερα με ικανό μέγεθος και ανοικτή πρόσβαση σε κεφάλαια και ρευστότητα, χτυπά ανοικτά τις ελληνικές τράπεζες, για να «λεηλατήσει» μερίδια αγοράς.
Το «Βn» είχε τονίσει σε ανύποπτο χρόνο, όταν ακόμη πλέκονταν σενάρια εξαγορών ελληνικών τραπεζών από την Εμπορική/Credit Agricole, ότι «θα περιμένουν μάταια όσοι προσβλέπουν σε σωτήρια είσοδο Γάλλων ιπποτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα». Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, η διοίκηση της Εμπορικής ξεκαθάρισε χθες ότι δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για εξαγορές, αλλά θα επιμείνει στη στρατηγική αυτόνομης ανάπτυξης που έχει χαραχθεί από τους Γάλλους την τελευταία πενταετία.
Όπως εξηγούν στο «Βn» έμπειρα τραπεζικά στελέχη, στη σημερινή τους κατάσταση -και στις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα- οι ελληνικές τράπεζες, παρότι θεωρητικά αξίζουν… ψίχουλα στο ΧΑ, δεν προσελκύουν το παραμικρό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές ισχυρές τράπεζες, ούτε καν από την Credit Agricole, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί ιδεώδη… μνηστήρα, αφού συνδυάζει ισχυρή οικονομική θέση και μέγεθος, αλλά έχει πλέον και μια αρκετά σημαντική εμπειρία στις «ιδιαιτερότητες» της ελληνικής αγοράς.
Οι Γάλλοι είχαν δύο επιλογές:
να αυξήσουν σε μια νύχτα θεαματικά το μερίδιο αγοράς της Εμπορικής με μια μεγάλη εξαγορά, αλλά με τον κίνδυνο να υποχρεωθούν και πάλι να καλύψουν άγνωστου ύψους «τρύπες» και ζημιές, ή να επιχειρήσουν να λεηλατήσουν μερίδια των ελληνικών τραπεζών, ακριβώς την ώρα που είναι περισσότερο αδύναμες από κάθε άλλη φορά. Και είναι προφανές, ότι επέλεξαν τη δεύτερη οδό, δημιουργώντας ένα σοβαρό στρατηγικό κίνδυνο για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, που βλέπουν ότι υπάρχει πλέον ένας ισχυρός παίκτης, ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος να σεβασθεί τις αδυναμίες των άλλων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η γαλλοκρατούμενη διοίκηση της Εμπορικής κάνει πλέον με την προϊοντική πολιτική της ανοικτή επίθεση για να προσελκύσει την «αφρόκρεμα» της πελατείας των ελληνικών τραπεζών. Η γαλλική επίθεση στρέφεται σε όλες τις κατηγορίες πελατών του ανταγωνισμού, καθώς:
n Η Εμπορική πρόσφατα διέθεσε στην αγορά δύο νέα προϊόντα-δέλεαρ για τους πελάτες λιανικής των ανταγωνιστών της: το στεγαστικό δάνειο «SafeHome» προσφέρει ελκυστικό επιτόκιο με χαμηλή σταθερή δόση για πέντε χρόνια και ισχύει τόσο για νέα δάνεια, όσο και για μεταφορές και μετατροπές στεγαστικών δανείων από άλλες τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Το «ΤακτοποίησηXpress», εξάλλου, είναι ένα νέο πρόγραμμα μεταφοράς υπολοίπων από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες άλλων τραπεζών, που στοχεύει στην αναχρηματοδότηση των οφειλών των καταναλωτών και προσφέρει σημαντική μείωση των μηνιαίων δόσεων πληρωμής, σύμφωνα με την Εμπορική.
n Επιπρόσθετα, η Εμπορική εισήγαγε μέτρα που διευκολύνουν τους πελάτες της, καθώς και τους κατόχους πιστωτικών καρτών άλλων τραπεζών να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής περιλαμβάνει επίσης το καταναλωτικό δάνειο Xpress, ειδικά σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης των πελατών της, παρέχοντας μέχρι και €10.000 μετρητά, ακόμα και την ίδια ημέρα της αίτησης.
n Αναφορικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και τους επαγγελματίες, η Εμπορική ανακοίνωσε ότι προσφέρει τα «Επιχειρηματικά δάνεια κεφαλαίου κίνησης & παγίων μέσω ΕΤΕπ» και το προϊόν «EasyΡευστότητα», που παρέχει μονιμότερο κεφάλαιο κίνησης.
Προφανές είναι, ότι η Credit Agricole δεν υπολογίζει σήμερα τις «ευαισθησίες» των άλλων μεγάλων τραπεζών, που ως γνωστόν έχουν να αντιμετωπίσουν ισχυρές πιέσεις σε ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια και έχουν κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες δανεισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αν η στρατηγική αυτή επιβραβευθεί από τους Έλληνες καταναλωτές και επιχειρηματίες, η Credit Agricole έχει πλέον τις προϋποθέσεις να δει την επένδυσή της στην Εμπορική να αποδίδει τους πρώτους καρπούς ύστερα από χρόνια ταλαιπωρίας με… βουνά κρυμμένων επισφαλειών: η Εμπορική, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, έχει πλέον όλες τις προϋποθέσεις να ανακτήσει τη θέση που είχε κάποτε, ως μία εκ των τριών ισχυρότερων τραπεζών της χώρας. Μένει να φανεί αν οι ελληνικές τράπεζες έχουν «κρυφές» εφεδρείες για να σταματήσουν τη γαλλική προέλαση…
(banksnews.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top