Τέλος στη διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ Μεσολογγίου και Αγρινίου, καθώς και ανάμεσα στα Χανιά και στο Ηράκλειο, με αφορμή την ίδρυση νέων Εφετείων, δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε παράνομα και τα τέσσερα διατάγματα που είχε καταθέσει προς επεξεργασία ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, με το σκεπτικό ότι ο σχεδιασμός για την ίδρυση Εφετείων στο Ηράκλειο Κρήτης, τη Χαλκίδα, το Αγρίνιο και τη Μυτιλήνη στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου του Μαρτίου 2008, όπου- όπως είναι φυσικό- δεν έχουν ληφθεί υπ΄ όψιν τα νέα δεδομένα ως προς τη δυνατότητα στελέχωσης των νέων δικαστηρίων, καθώς και τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους. Ειδικότερα- όπως τονίζουν οι σύμβουλοι του Ε΄ Τμήματος υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου- οι γνωμοδοτήσεις για την ίδρυση νέων δικαστηρίων πρέπει να στηρίζονται σε πρόσφατα στοιχεία και κυρίως να εξετάζονται ενδελεχώς οι οικονομικές δυνατότητες του χρόνου ίδρυσής τους.
Οι γνωμοδοτήσεις.
Υπογραμμίζουν λοιπόν ότι οι γνωμοδοτήσεις του Αρείου Πάγου, εκτός του ότι δεν περιέχουν αξιολόγηση των δυνατοτήτων στελέχωσης των νέων Εφετείων στο πλαίσιο του υπάρχοντος αριθμού δικαστικών λειτουργών, δεν εξετάζουν τις συνέπειες που θα προκληθούν στα Εφετεία από τα οποία θα αφαιρεθεί ένα μεγάλο μέρος της ύλης.
(Tα ΝΕΑ)


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top