Όσοι ασχολούνται έστω και λίγο με την οικονομία θα έχουν ακούσει/διαβάσει για την θεωρία όπου το φτερούγισμα μίας πεταλούδας στην Ασία μπορεί να προκαλέσει θύελλα στην Ευρώπη...
Μεταφορικά φυσικά , αφού εννοεί ότι ένα μικρό οικονομικό πρόβλημα σε κάποια μακρινή χώρα μπορεί να προκαλέσει κραχ σε κάποια άλλη περιοχή του κόσμου λόγω ενίσχυσης των φαινομένων .
Στην συγκεκριμένη περίπτωση η "Πεταλουδίτσα" είναι η χώρα μας.
Όχι γιατί είναι μία τεράστια οικονομία που παρασύρει και άλλες με την πτώση της , αλλά γιατί χρησιμοποιεί Ευρώ και αυτό το νόμισμα το χρησιμοποιεί πλέον ΟΛΗ η γή.
Η απότομη διολίσθηση του Ευρώ προς το Δολάριο και τα άλλα μεγάλα νομίσματα του διεθνούς εμπορείου άλλαξε πολλά ώς προς τον προγραμματισμό των εξαγωγών/εισαγωγών και τροποποίησε τα προκαθορισθέντα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί για ανάκαμψη των οικονομιών .
Δεν πρέπει να περάσει ελαφρά η επικοινωνία Ομπάμα -Μέρκελ για το πρόβλημα των αγορών.
Η Αμερική βασισμένη πάνω στην χαμηλή ισοτιμία Δολαρίου- Ευρώ βλέπει εδώ και καιρό τις εξαγωγές της να πολλαπλασιάζονται και το έλλειμμα του ισοζυγίου συναλλαγών να βελτιώνεται δραστικά.
Η μείωση όμως του Ευρώ κάνει τα προϊόντα που πωλούνται με Δολάριο πιο ακριβά και τα Ευρωπαϊκά πιο φτηνά αλλάζοντας έτσι για μία ακόμα φορά την τάση που είχε εδραιωθεί .
Ούτε είναι τυχαία η ΕΚΤΑΚΤΗ σύνοδος του ECOFIN για να πάρει απόφαση ΣΤΗΡΙΞΗΣ των χωρών της Ευρωζώνης ΣΗΜΕΡΑ πριν να ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα.
Ο λόγος;;;
Τα συνεχώς ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΑ Spreads των ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
ΟΛΟΙ γνωρίζουν ότι αν για την περίπτωση της Ελλάδας απαιτούνται περί τα 130 Δισ. € , για να στηριχθεί η οικονομία της Πορτογαλίας απαιτούνται περί τα 100 Δισ. € και για την οικονομία της Ισπανίας πάνω από 700 Δισ. €!!!
Όλοι επίσης ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι αν η Ελλάδα ΕΙΧΕ το περιθώριο (λόγω σωρευμένου "Πάχους") να εφαρμόσει ένα ιδιαίτερα ΑΥΣΤΗΡΟ πρόγραμμα λιτότητας ενώ η Ισπανία πολύ απλά ΔΕΝ μπορεί να κάνει πλέον κάτι αντίστοιχο...
Η Ελλάδα είχε ποσοστό ανεργίας κάτω από 10% και είχε (άν μπορεί να το θέσει κανείς έτσι...) περιθώριο για παραπάνω , αλλά η Ισπανία έχει ΗΔΗ 20% ανεργία και περαιτέρω ΑΥΞΗΣΗ θα σήμαινε ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ της πολιτικής ζωής της χώρας...
Μέ ότι συνέπειες μπορεί να είχε αυτό στις γειτονικές χώρες αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει.
Σήμερα λοιπόν θα αποφασισθεί ο ΝΕΟΣ Ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας, ο οποίος θα δραστηριοποιείται με ταχύτητα όταν μια χώρα του ευρώ αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα.
Ένα ερώτημα πλανάται πλέον.
Η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει χρήση του ΝΕΟΥ αυτού μηχανισμού που θα αποφασισθεί σήμερα;;;
Γιατί αν δεν μπορεί λόγω υπαγωγής στον τρέχοντα μηχανισμό πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί η εσπευσμένη εκχώρηση στο Δ.Ν.Τ των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων...
Περιμένουμε απαντήσεις...
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top