Με την προαναγγελία ότι η Ν.Δ. θα εμφανιστεί συντεταγμένα (σ.σ.: δηλαδή θα τεθεί κομματική πειθαρχία) και ότι θα υιοθετήσει στάση ευθύνης στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, επιχειρεί η ηγεσία του κόμματος να προλάβει τυχόν διαφοροποιήσεις από βουλευτές που, είτε ανήκουν στη φιλελεύθερη πτέρυγα είτε στη λεγόμενη λαϊκή Δεξιά και αντιμετωπίζουν από εντελώς διαφορετική οπτική τα ζητήματα. Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που δεν αποκλείουν η εν λόγω ψηφοφορία να αποτελέσει αφορμή για μία πρώτη αναμέτρηση με τους κοινοβουλευτικούς υποστηρικτές της κυρίας Μπακογιάννη μετά τη διαγραφή της πρώην υπουργού.
Η τελική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποφασιστεί μετά την οριστικοποίηση του σχεδίου νόμου, για το οποίο η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την τρόικα. Το στίγμα, ωστόσο, έχει ήδη δώσει ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Νικ. Βρούτσης, ο οποίος σημειώνει ότι η Ν.Δ. δεν κινείται στα όρια της ακρότητας όπως έπραξε το 2008 το ΠΑΣΟΚ, παρακινώντας σε κινητοποιήσεις και ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει τον νόμο και ότι όποια άρθρα κινούνται στην κατεύθυνση των προτάσεων της Ν.Δ. θα τύχουν θετικής αντιμετώπισης από την αξιωματική αντιπολίτευση. Από την άλλη πλευρά, θεωρείται δεδομένο ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει άρθρα, όπως π.χ. αυτά που προβλέπουν τη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, κάτι που η Ρηγίλλης χαρακτηρίζει ζήτημα ηθικής τάξεως. Εν τω μεταξύ, με μία ελαφρώς διαφοροποιημένη θέση, ότι, δηλαδή, η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν είναι ευπρόσδεκτη, αλλά η γόνιμη και αδιατάρακτη συνεργασία, μεταξύ των δύο λαών, σε μόνιμη βάση, μπορεί να υπάρξει μόνο όταν δεν εγείρονται, από την πλευρά της Τουρκίας, μονομερείς διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδος και όταν πάψει το casus belli να αποτελεί επίσημη πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα». Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, κ. Παν. Παναγιωτόπουλος, επιδίωξε χθες να υπερκαλύψει τις διαφορετικές αποχρώσεις που ενυπάρχουν στο κόμμα σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.
Χθες το απόγευμα, εξάλλου, ο κ. Σαμαράς προήδρευσε σύσκεψης στην οποία μετείχαν ο τομεάρχης Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος και ο εκπρόσωπος τύπου και ο διευθυντής του γραφείου του κ. Κ. Αρβανιτόπουλος εν όψει της σημερινής πρώτης συνάντησής του με τον κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Ερντογάν για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Θα υπενθυμίσει, ωστόσο, στον συνομιλητή του τη ρητή δέσμευση της Αγκυρας για σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ θα θέσει με έμφαση την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο Αιγαίο από τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις. Θα τονίσει ακόμη την ανάγκη να αποκτήσει το Oικουμενικό Πατριαρχείο την οικουμενικότητά του, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις του κόμματός του.(Της Ελλης Tριανταφυλλου)/Kαθημερινή)


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top