Είστε ένας βαρόνος των ναρκωτικών, ηγείστε μιας επιχείρησης αξίας εκατομμυρίων στερλινών, όμως δεν μπορείτε να εμφανίζεστε στην τράπεζα όπως ένας συμβατικός επιχειρηματίας, διότι θα σας τεθούν ερωτήσεις. Ετσι προτιμάτε να συναλλάσσεστε με μετρητά, όμως όταν οι ποσότητες αυξάνονται, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα μεταφοράς και αποθήκευσης.
Εως τον περασμένο μήνα, πολλοί βρετανοί γκάνγκστερ αποθήκευαν τη λεία τους με τη μορφή χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ. Ενώ 1 εκατ. στερλίνες ζυγίζουν 50 κιλά σε χαρτονομίσματα των 20 στερλινών, το ίδιο ποσόν ζυγίζει μόνο 2,2 κιλά σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Μετά την εισαγωγή του, το 2002, το ευρώ διευκόλυνε τη ζωή ολοένα και περισσότερων εγκληματιών. Αν το θέλατε, θα μπορούσατε να καταπιείτε 150.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ ή να κρύψετε μέσα σ΄ ένα πακέτο τσιγάρα 20.000
ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500.
Ομως η βρετανική Υπηρεσία Σοβαρού και Οργανωμένου Εγκλήματος (SΟCΑ) αποφάσισε μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών να σταματήσει την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ στη Βρετανία. Η απαγόρευση αποφασίστηκε έπειτα από έρευνα της SΟCΑ που αποκάλυψε ότι το 90% αυτών των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στη Βρετανία χρησιμοποιούνται για εγκληματικούς σκοπούς. Το 1969 ο Ρίτσαρντ Νίξον είχε σταματήσει την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 10.000 δολαρίων λόγω της σύνδεσής τους με το οργανωμένο έγκλημα. Στις μέρες μας, μια άλλη δημοφιλής επιλογή των εγκληματιών είναι το (μάλλον σπάνιο) χαρτονόμισμα των 1.000 ελβετικών φράγκων.
Η SΟCΑ ανέφερε μια σειρά παραδειγμάτων, συμπεριλαμβανομένης ....
και μιας μικρής επιχείρησης στο Λονδίνο που αγόρασε 4 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ για να τα διαθέσει. Η επιχείρηση είχε ένα μόνο κατάστημα, όμως η ζήτηση για τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ υπερέβη εκείνη ενός εθνικού ανταλλακτηρίου συναλλάγματος με 12.500 καταστήματα. Σε άλλες τρεις επιχειρήσεις, η SΟCΑ κατέσχεσε 3 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 από μια οργάνωση ξεπλύματος χρήματος που εφοδιάζει αρκετά δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος.
(Τα ΝΕΑ)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top