Στις 13 Οκτωβρίου του 2008 ένα χρόνο περίπου πριν αναλάβει την εξουσία ο Γιώργος Παπανδρέου είχε απαντήσει σε ερωτήσεις αναγνωστών της εφημερίδας των «ΝΕΩΝ» δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι θα υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις του απέναντι στους πολίτες. Εμείς διαβάζοντας τόσο τις ερωτήσεις όσο και τις απαντήσεις νομίζουμε ότι τόσα πολλά ψέματα σε τόσες λίγες λέξεις δεν έχουν ξαναειπωθεί από κανένα άλλο πολιτικό στην νεώτερη ιστορία μας! Είναι τραγικό και συνάμα κωμικό....

Ιορδάνης Μουλλάκης
Θα επαναφέρετε το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών ή θα βάλετε νέους φόρους στους ελεύθερους επαγγελματίες;
Η δέσμευσή μας είναι σαφής: θα καταργήσουμε τις άδικες ρυθμίσεις της Ν.Δ. που αντιμετωπίζουν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και θα επαναφέρουμε το αφορολόγητο όριο. Για μας αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Μαρία Γκιάτα
Κύριε Πρόεδρε, είμαι γυναίκα με 3 παιδιά, άνεργη, και ο σύζυγός μου εργάζεται σε 2 δουλειές και όχι στον τομέα που έχει σπουδάσει. Θα ήθελα να μάθω τις προτάσεις σας, ξεκάθαρα.
Το ερώτημά σας ξέρω ότι εκφράζει τόσες γυναίκες που αισθάνονται αυτή την αφόρητη πίεση στην καθημερινότητά τους.
Απαντώ λοιπόν συγκεκριμένα πώς θα βοηθήσουμε την οικογένεια:
Κατοχυρώνοντας το δικαίωμα πρόσβασης σε παιδικό σταθμό για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Μειώνοντας δραστικά τα έξοδα για εξωσχολική στήριξη.
Για τον συμπολίτη μας που εργάζεται ή θέλει να δουλέψει:
Καλύπτοντας, τα πρώτα χρόνια, τις ασφαλιστικές του εισφορές- για να βρει εύκολα και γρήγορα την πρώτη του δουλειά.
Κατοχυρώνοντας ίσα δικαιώματα πρόσληψης στο Δημόσιο με βάση τα προσόντα και όχι τις γνωριμίες.
Αναδιοργανώνοντας την διά βίου εκπαίδευση ώστε να μπορεί να αποκτά νέες δεξιότητες, να εξελίσσεται. Όσο για το εισόδημα της οικογένειας, δεν θα επιβαρύνουμε εκατομμύρια Έλληνες με πρόσθετους φόρους, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση, αλλά θα αναζητήσουμε φορολογικά έσοδα εκεί που υπάρχει πράγματι πλούτος.
Ξέρουμε, με συγκεκριμένα μέτρα, πώς να χτυπήσουμε την κερδοσκοπία και την ακρίβεια στην αγορά που επίσης κατατρώει το εισόδημα. Τέλος, κινητοποιώντας το κράτος και τις δημόσιες επενδύσεις θα οδηγήσουμε την οικονομία σε νέους δρόμους, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να βελτιωθούν τα εισοδήματα των Ελλήνων. Γι΄ αυτά όλα μπορώ να δεσμευτώ.
Η. Διαμαντής
Με ποιον τρόπο θα πατάξετε τη φοροδιαφυγή;
Σήμερα κάποιοι πληρώνουν πολλά, άλλοι λίγα και άλλοι ξεφεύγουν.
Και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί αντιμετωπίζουν τον κάθε φορολογούμενο ως ύποπτο. Και βέβαια ο φορολογούμενος στη χώρα μας δεν βλέπει πού πάνε οι φόροι του. Δεν βλέπει την ανταποδοτικότητα σε ένα σωστό σύστημα Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.
Δεσμεύομαι να αντιστρέψουμε αυτή την εικόνα.
Η αποκατάσταση της αίσθησης δικαίου είναι προϋπόθεση σωστής λειτουργίας ενός φορολογικού συστήματος, που θεωρεί τον πολίτη έντιμο και ελέγχει χωρίς προκαταλήψεις και διακρίσεις. Που θέτει σε εφαρμογή ένα σύστημα λογιστικού προσδιορισμού των εσόδων στις επιχειρήσεις και δειγματοληπτικών φορολογικών ελέγχων. Η σημερινή τεχνολογία δίνει όλες τις δυνατότητες γι΄ αυτό- και θα τις αξιοποιήσουμε.
Και βέβαια θα γνωρίζει επιτέλους ο Έλληνας πολίτης πώς και πού αξιοποιούνται τα χρήματά του. Θα ελεγχόμαστε ως εξουσία. Είναι για μένα βασική έννοια δημοκρατίας και δικαιοσύνης.
Τιμόθεος Βαζούρας
Είναι κοινώς αποδεκτό πως οι λαοί που δεν επενδύουν στην Εκπαίδευση δεν έχουν μέλλον. Ποιο θα είναι το πρώτο σας μέλημα για τη βελτίωση της Παιδείας;


Παιδεία σημαίνει κοινωνική συνοχή, οικονομική προοπτική, προσωπική δημιουργία.
Στην σημερινή μας κοινωνία είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα σε ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Πάντα πίστευα, και το πιστεύω και σήμερα, ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωτοπόρα.
Στην κυβέρνησή μας αύριο το θέτω ως πρώτη προτεραιότητα.
Δεσμευόμαστε για ένα ριζικά διαφορετικό σχολείο. Σχολείο πολύκεντρο δραστηριοτήτων για τους νέους, τους γονείς, τη γειτονιά. Για την επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου σε όλα τα σχολεία της χώρας. Αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κέντρα ανάπτυξης για την περιφέρεια- με ισχυρή κρατική χρηματοδότηση αλλά και μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας, αξιολόγησης και ελέγχου. Αύξηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με επιμόρφωση και αξιολόγηση.
Προϋπόθεση είναι η σταδιακή αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ- με ένα δισ. ευρώ παραπάνω από τον πρώτο προϋπολογισμό. Δεν είναι απλή υπόσχεση. Είναι εθνική ανάγκη.
Θεόδωρος Ποσταντσίδης
Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε ως κυβέρνηση για να εδραιώσετε το κράτος δικαίου που τόσο έχει πληγεί από την παρούσα κυβέρνηση;

Η αδιαφάνεια, η ελλιπής λειτουργία του κράτους δικαίου, δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο της χώρας και την καθημερινότητα των πολιτών.
Από την πρώτη στιγμή προχώρησα στην ανάδειξη των προβλημάτων αυτών και κάλεσα τις άλλες πολιτικές δυνάμεις σε εθνική συνεννόηση. Δυστυχώς, αρνήθηκαν. Ως κυβέρνηση θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο τις προτάσεις μας για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ξαναδίνοντας αξιοπιστία στους πολιτικούς θεσμούς και θωρακίζοντας τη δημοκρατία με συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση της πολιτικής, στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στα δημόσια έργα και στις προμήθειες, στη νομοθεσία, στη Δημόσια Διοίκηση.
Αλλά κράτος δικαίου είναι και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Κράτος δικαίου είναι η αξιοκρατία. Η ίση πρόσβαση στην Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια. Είναι να εξασφαλίζουμε τα δικαιώματα και των ασθενέστερων. Των ατόμων με αναπηρία. Κράτος δικαίου είναι να αισθάνεται ασφάλεια ο πολίτης. Αυτές είναι δεσμεύσεις και αρχές μας.
Μηνάς Γκίνου
Τι σκοπεύετε να κάνετε, σε περίπτωση που κερδίσετε τις επόμενες εκλογές, με τις προβληματικές ΔΕΚΟ;

Δεν είναι μοιραίο οι ΔΕΚΟ να είναι προβληματικές.
Παρ΄ ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εξυγιάνει τις περισσότερες από αυτές, η Ν.Δ. τις οδήγησε και πάλι προς τα πίσω με τον κομματισμό, την κακοδιοίκηση και την εξυπηρέτηση τρίτων συμφερόντων.
Υπάρχουν ΔΕΚΟ που δεν είναι ζημιογόνες. Τη ΔΕΗ την παραδώσαμε με πλεόνασμα. Σήμερα είναι ελλειμματική λόγω της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση.
Άλλες ΔΕΚΟ είναι από τη φύση τους ελλειμματικές, αλλά είναι πολιτική απόφαση να διατηρηθούν διότι επιτελούν κοινωνικό έργο για λογαριασμό του κράτους.
Παράδειγμα, οι αστικές συγκοινωνίες. Σε αυτή την περίπτωση πληρώνει τον επιπλέον λογαριασμό το κράτος για να εγγυηθεί υπηρεσίες σε τόσους πολίτες που το έχουν ανάγκη.
Δεσμεύομαι να επιβάλουμε σύγχρονους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης στις ΔΕΚΟ, να αποκαταστήσουμε την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια, ώστε να λειτουργούν ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών- και μόνο!
Νικόλαος Ζερβογιαννίδης
Γιατί δεν επικεντρώνετε την αντιπολιτευτική σας τακτική στην ανάδειξη και στην πάταξη της ακρίβειας των ειδών πρώτης ανάγκης στη χώρα μας;

Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε. Αναδεικνύοντας για παράδειγμα τις ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι όταν ανεβαίνει η διεθνής τιμή του πετρελαίου, στην Ελλάδα η τιμή της βενζίνης ανεβαίνει πιο γρήγορα, ενώ όταν πέφτει η διεθνής τιμή του πετρελαίου, η τιμή της βενζίνης δεν πέφτει. Αλλά και προβάλλοντας τις δικές μας προτάσεις για μείωση τιμών εδώ και τώρα. Μείωση στα κρατικά τιμολόγια που τροφοδοτούν την ακρίβεια και ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών καταπολέμησης των καρτέλ και των ολιγοπωλίων ώστε να πέσουν οι τιμές στην αγορά. Στηρίζοντας και την κοινωνία των πολιτών, τα δίκτυα καταναλωτών.
Γίνεται- πολιτική βούληση χρειάζεται.
Χρήστος Γεωργακόπουλος
Ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης γιατρών στο ΕΣΥ;

Δεν μπορεί να βρίσκουμε χρήματα για χιλιάδες αγροφύλακες και να μη βρίσκουμε κονδύλια για προσλήψεις στη Δημόσια Υγεία.
Σήμερα το ΕΣΥ καταρρέει. Αυτή η κατηφορική πορεία θα ανατραπεί. Με στόχο να μειωθεί η επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού για την Υγεία.
Με αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υγείας, τη διαφάνεια στη διαχείριση, τη μείωση της σπατάλης και τη σοβαρή αύξηση της χρηματοδότησης δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό και οικονομικά βιώσιμο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Δέσμευσή μας είναι να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση κατά μία μονάδα του ΑΕΠ, ήτοι κατά 2,5 δισ. ευρώ με βάση το σημερινό ΑΕΠ, με στόχο, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση περίπου 3.000 προσλήψεων ετησίως έτσι ώστε να καλυφθούν σταδιακά οι σημερινές τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Τάνια Γραμματικού
Ποια η θέση του Κινήματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση (Καποδίστριας Νο 2) και ποια η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης;

Τρεις λέξεις μόνον μπορούν να περιγράψουν αυτό που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση. Μικροκομματική, υστερόβουλη χωροθέτηση.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά τη συνολική αλλαγή της δομής του κράτους. Από την κορυφή μέχρι τον μικρότερο Δήμο. Μοχλός σε αυτήν την προσπάθεια, η ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων. Θέλουμε μια επιτελική κυβέρνηση, που θα σχεδιάζει αιρετές Περιφέρειες με ισχυρούς Δήμους, αναπτυξιακά εργαλεία για τον πολίτη και τη χώρα. Η Ν.Δ. κάνει απλώς πελατειακή διαπραγμάτευση με τοπικούς παράγοντες στο πλαίσιο των εκλογικών σκοπιμοτήτων της. Οι δύο προτάσεις, η δική μας, που αποτελεί πραγματική μεταρρύθμιση, και της κυβέρνησης, δεν τέμνονται πουθενά. Ούτε καν εφάπτονται.
Δημοσθένης Μπόγδης
Αν γίνουν εκλογές σύντομα, μεσούσης τις διεθνούς οικονομικής κρίσης, τι μέτρα θα πάρετε για να εγγυηθείτε τις καταθέσεις και τα δάνεια των πολιτών;

Είναι ακόμα πιο επίκαιρη η πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος. Έχουμε παρουσιάσει τα μέτρα που θα λάβουμε. Η χώρα χρειάζεται σήμερα ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, ένα new deal με τους πολίτες, μια πολιτική που στηρίζει το εισόδημα και επενδύει στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, αν η διεθνής κρίση χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας, θα υπάρξει ισχυρή κρατική παρέμβαση, θα λάβουμε κάθε μέτρο για να προστατέψουμε την ελληνική οικονομία και τους καταθέτες.
Με την εγγύηση των καταθέσεων. Τη διασφάλιση της λειτουργίας της διατραπεζικής αγοράς.
Με ένα νέο και πιο αποτελεσματικό πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πρωτοβουλίες για συντονισμένη δράση ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Ένα κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο που επενδύει στο μέλλον.
Με προτάσεις για αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ένα πιο ευέλικτο Σύμφωνο Σταθερότητας που στηρίζει τις επενδύσεις και την απασχόληση. Ένα σύμφωνο «βιώσιμης ανάπτυξης» που θα προκύπτει από ευρωπαϊκά, εθνικά, δημόσια και ιδιωτικά κονδύλια, και θα επενδύει σε υποδομές για την «πράσινη ανάπτυξη», την παιδεία, την κοινωνία, την κοινωνία της γνώσης.
Αθανάσιος Αγιασώτης
Ποιες θα είναι οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα γίνουν από την κυβέρνησή σας στους πρώτους τρεις μήνες που θα αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας;

Πρώτη μας κίνηση θα είναι η αναθεώρηση του προϋπολογισμού- του πιο σημαντικού νομοθετήματος του κράτους.
Για να αποτυπώσουμε τις δικές μας προτεραιότητες: παιδεία, έρευνα, υγεία, περιβάλλον, απασχόληση, ένα κράτος αρωγός του πολίτη.
Έχουμε επίσης δεσμευτεί ότι θα καταργήσουμε τις ρυθμίσεις που επέφεραν βαρύτατα πλήγματα στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, όπως και τις πρόσφατες φορολογικές ρυθμίσεις.
Μην ξεχνάτε δε πως πολλές από τις διακηρυγμένες θέσεις μας έχουν ήδη λάβει τη μορφή προτάσεων νόμου.
Είναι προφανές ότι, αμέσως μετά τη νίκη στις εκλογές, όλες μας οι δεσμεύσεις θα πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης.
Έχω δεσμευτεί και προσωπικά για όλα αυτά.
Στόχος μας θα είναι με τις πρώτες μας κινήσεις, αμέσως μετά τις εκλογές, να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας και σιγουριάς, που τόσο ανάγκη έχει πια η ελληνική κοινωνία.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top