Διακόπηκαν οι πτήσεις από και προς πολλές χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία. Καθηλωμένα τα αεροπλάνα σε Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Πολωνία.
Το «μπλακ-άουτ» στις αεροπορικές μετακινήσεις μπορεί να διαρκέσει έως και 48 ώρες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Εναέριας Κυκλοφορίας, Eurocontrol, η οποία εκτιμά ότι την Παρασκευή θα μεταιωθεί το 50% των πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών.Τα δύο μεγάλα αεροδρόμια στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το «Σαρλ ντε Γκολ» και το Ορλί, κλείνουν στις 24:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ αναμένεται να κλείσουν και πολλά άλλα γαλλικά αεροδρόμια. Η Air France ακύρωσε την Πέμπτη εκατοντάδες πτήσεις από τις 1.700 που εκτελούνται κατά μέσο όρο την ημέρα, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις της εταιρείας από και προς το Παρίσι και για το πρωί της Παρασκευής.Το νέφος έχει φθάσει στα βόρεια της Γαλλίας και τα ξημερώματα αναμένεται ότι θα καλύψει τον ουρανό πάνω από το Παρίσι και του Λουξεμβούργο.

Η εναέρια κυκλοφορία διαταράχθηκε σοβαρά στην Γερμανία. Περίπου 140 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το πρώτο της χώρας και το τρίτο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διαχείρισης του αερολιμένα, Fraport. Πρόκειται για πάνω από το 10% της ημερήσιας κυκλοφορίας.Στην ακύρωση 635 πτήσεων λόγω του κλεισίματος διαφόρων ευρωπαϊκών αεροδρομίων προχώρησε και η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS.

Η Δανία απαγορεύει τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της. Στη Νορβηγία, οι Αρχές του αεροδρομίου του Όσλο ανακοίνωσαν τη ματαίωση όλων των πτήσεων από και προς τη νορβηγική πρωτεύουσα.Οι υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να καθηλώσουν τα αεροπλάνα στο Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Βρετανία, την Ολλανδία, δυτικά τμήματα της Γερμανίας, καθώς και στην Πολωνία.Η Βρετανία αποφάσισε καμία πτήση να μην αναχωρεί και να μην προσγειώνεται στο έδαφός της -εκτός εάν πρόκειται για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης-, τουλάχιστον έως τις 15:00 (ώρα Ελλάδος) το μεσημέρι της Παρασκευής.«Το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας έχει επεκταθεί στη Βρετανία και συνεχίζει να ταξιδεύει νότια» ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας, λέγοντας ότι η ηφαιστειακή στάχτη αποτελεί «σημαντικό κίνδυνο για την αεροπλοΐα».Στο Βέλγιο ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.Τουλάχιστον 4.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί, εξαιτίας φόβων ότι το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στους κινητήρες των αεροσκαφών, ενώ μειώνει την ορατότητα.H British Airways ματαίωσε όλες τις εσωτερικές πτήσεις, που είχαν προγραμματιστεί για την Πέμπτη, ενώ ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο του Λονδίνου παραμένει κλειστό.
Τουλάχιστον 800 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, στην Ισλανδία, λόγω πλημμύρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ της νότιας Ισλανδίας και το λιώσιμο του πάγου σε γειτονικό παγετώνα.
Το Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ βρίσκεται κοντά στον πέμπτο μεγαλύτερο παγετώνα της Ισλανδίας και έχει ενεργοποιηθεί πέντε φορές από τον 9ο αιώνα μ.Χ, τότε που εποικίστηκε η Ισλανδία.
Ολόκληρη η Ισλανδία, εξάλλου, έχει ηφαιστειακή προέλευση. Το νησί βρίσκεται πάνω στη Μεσοωκεάνια Ράχη του Ατλαντικού, εκεί όπου οι υποκείμενες λιθοσφαιρικές πλάκες απομακρύνονται μεταξύ τους και αφήνουν το μάγμα να αναδυθεί και να σχηματίσει νέες εκτάσεις στο βυθό του Ατλαντικού. 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top