(του Στίβεν Λάραμπι - αναλυτή του RΑΝD Corporation)
Oσο τα βασικά ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο παραμένουν ανεπίλυτα υπάρχει κίνδυνος ότι κάποιο επεισόδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακούσια αντιπαράθεση, όπως παρ΄ ολίγον να συμβεί τον Φεβρουάριο του 1996 στα Ιμια. Σε μια περίοδο όπου το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σοβαρή πρόκληση στο Αφγανιστάν, το τελευταίο πράγμα που θέλει η Συμμαχία είναι μια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στο Αιγαίο.
Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει σθεναρά τις πρόσφατες προσπάθειες της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις τους. Μια ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών διαφορών θα απαιτήσει την ενεργό εμπλοκή των δύο πρωθυπουργών. Ωστόσο οι κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν αντιμετωπίζουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Υπάρχει ο κίνδυνος, επειδή θα είναι απασχολημένοι με τα εντεινόμενα εγχώρια προβλήματα, να μη διαθέσουν αρκετό χρόνο και ενέργεια για να αφιερωθούν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα τη μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο, αλλά αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν από την Ελλάδα και την Τουρκία. Νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μια συμφωνία επί ενός Κώδικα Συμπεριφοράς (Code of Conduct) θα βοηθούσαν στη μείωση της έντασης, διευκολύνοντας την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων.

Σχόλιο Online-press: Δυστυχώς αυτές τις δύσκολες οικονομικά στιγμές της Ελλάδας οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας τελούν υπό διάλυση. Η ελλειψη πειθαρχίας και ηθικού στο στράτευμα είναι εμφανής και κατά εκατοντάδες οι αξιωματικοί εγκαταλείπουν την ενεργό δράση. Δυστυχώς, εδώ και χρόνια η λογική του δημοσίου υπαλλήλου (σε ωράρια, αργίες, υπηρεσίες, μεταθέσεις) έχει περάσει και στους επαγγελματίες στρατιωτικούς μια λογική που επιδεινώνεται μιας και η ίδια η πολιτική εξουσία αποφάσισε έτσι και αλιώς να τους βάλει στο ίδιο τσουβάλι με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους...... 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top