Κατά κανόνα, οι λαοί, δηλαδή οι ψηφοφόροι, δεν αντιλαμβάνονται ποτέ σε χρόνο χρήσιμο, για να προετοιμαστεί και να εκδηλωθεί η κατάλληλη αντίδραση, το βάθος και τη φύση των προβλημάτων. Οι πολιτικοί, από την πλευρά τους, δεν έχουν κανένα συμφέρον να τους αποκαλύψουν την αλήθεια. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Μόνον η βαθύτερη και οδυνηρή κρίση οδηγεί στη σωτηρία. Η άποψη αυτή του καθηγητή Colier επιβεβαιώνεται πλήρως από την ελληνική εμπειρία. Μένει να επιβεβαιωθεί και η πρόβλεψη του οικονομολόγου Tilford, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία δεν έχει ούτε το κίνητρο ούτε την πεποίθηση ούτε την ιδεολογική παρότρυνση για να διασώσει περιπτώσεις όπως η ελληνική. Εχει όμως κάθε λόγο να το κάνει για να διατηρήσει στη ζωή την Ευρωζώνη.
Ο καθηγητής Λ. Τσούκαλης εξηγεί το συνδυασμό των δύο προηγουμένων απόψεων. Επισημαίνει όμως και ο ίδιος πως η κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος «βαραίνει τους ίδιους τους Ελληνες». Ακόμη κι αν τα επόμενα χρόνια «θα είναι δύσκολα», αφού η αξιοπιστία είναι αγαθό που χάνεται εύκολα και ανακτάται δύσκολα. Οταν μάλιστα οι περίφημες αγορές έχουν συστηματικά υποτιμήσει τον κίνδυνο «Ελλάδα», σπεύδουν να αναπτύξουν το χειρότερο φοβικό σύνδρομο. Οι τρεις αυτές προσεγγίσεις καταλήγουν στο απλό συμπέρασμα σε ό, τι αφορά τον πόνο που θα χρειαστεί να νιώσει ο πληθυσμός της χώρας στα πολλά χρόνια επιδιόρθωσης των λαθών του παρελθόντος. Περισσότερες λεπτομέρειες, σε λίγο, καθώς οι αγορές θα ζυγίζουν τη μοίρα των κεφαλαίων τους.
(Kαθημερινή)
Οnline-press: Μας μαδάνε, για να μην χρησιμοποιήσω καμιά άλλη λέξη, και εμεις χορεύουμε τσάμικο..... Δημοσκόπηση ....."λένε" ότι το ΠΑΣΟΚ σκαρφάλωσε στο 47,5%. Δηλαδή αν κόψουν κανα μισθό ακόμα θα πάρει πάνω από 50%. Το έγραψα πριν από λίγο καιρό και το ξαναγράφω ή οι δημοσκόποι είναι για μπούφλες (κοινώς γιαουρτάκια) ή είμαστε λαός με μαζοχιστικές τάσεις.... 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top