(του Γιάνους Μπουγκάλσκι - διευθυντή του Προγράμματος Νέων Δημοκρατιών στο Center for Strategic and Ιnternational Studies)
Η κυβέρνηση Ομπάμα κατανοεί ότι όσο παραμένει ανεπίλυτο το θέμα της ονομασίας τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πολιτικής αστάθειας στα Σκόπια, ειδικά αν ο αλβανικός πληθυσμός αποξενωθεί περισσότερο από τη σλαβική πλειονότητα. Η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει επίσης το ενδεχόμενο διάσπασης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και πρέπει να διαχειριστεί την αργή πρόοδο του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στους διεθνείς θεσμούς. Επιθυμεί λοιπόν την επιτάχυνση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ ώστε να καταδείξει ότι γίνεται κάτι θετικό στα Βαλκάνια. Μια λύση εφέτος θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση των βορείων συνόρων της Ελλάδας και θα ενίσχυε τη θέση της στην ΕΕ.
Μια επίσημη πρόσκληση των Σκοπίων να ενταχθεί στη Συμμαχία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το προσεχές φθινόπωρο θα ήταν ιδανική λύση. Αυτό θα προϋπέθετε καλή θέληση από τις δύο πλευρές και την αναγνώριση ότι η διευθέτηση του προβλήματος με το όνομα των Σκοπίων δεν θα υπονομεύσει την ύπαρξη και την ταυτότητά τους. Ωστόσο δεν υπάρχει ένα αυστηρό αμερικανικό τελεσίγραφο, καθώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποβάλουν μια λύση. Θα βοηθούσε αν υπήρχε μεγαλύτερη εμπλοκή, σε υψηλό επίπεδο, της κυβέρνησης Ομπάμα για να ενισχυθεί η διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εφόσον η Αθήνα και τα Σκόπια συμφωνήσουν. Δεν πρόκειται όμως για ερώτημα αμερικανικής πίεσης, αλλά πιθανών κινήτρων προς τις δύο πλευρές να έλθουν σε συμφωνία.

Online-press: Είναι φανερό ότι οι ....."ειδικοί" που μιλούν στο "Βήμα της Κυριακής" μας προετοιμάζουν για τις εξελίξεις με τους γείτονες!
Γιώργο προχώρα - Δώστα όλα.... 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top