Μερικές φορές, δεν υπάρχουν λόγια για να παρηγορηθεί ένας ασθενής ο οποίος τρέμει στη θέα μιας σύριγγας ή του αίματος που τη γεμίζει. Μολονότι τα λόγια δεν επαρκούν, υπάρχει ένας ανέξοδος και εύκολος τρόπος για να καταπραΰνει την αίσθηση από το τρύπημα της βελόνας.
Ο τρόπος αυτός είναι γνωστός στην ιατρική βιβλιογραφία ως το τρικ του βήχα: οι ασθενείς ξεροβήχουν κλάσματα του δευτερολέπτου πριν μπει η βελόνα στο χέρι τους και στη συνέχεια ακόμα μία φορά την ώρα που διαπερνά το δέρμα τους.
Πώς ακριβώς τους βοηθεί ο βήχας παραμένει ασαφές. Μπορεί απλώς να αποσπάται η προσοχή τους- ή, όπως έγραψε προσφάτως η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση», να παίζει ρόλο το γεγονός ότι ο ξερόβηχας προκαλεί παροδική αύξηση στην αρτηριακή πίεση, η οποία ελαττώνει την αντίληψη του πόνου.
Οποιος και να είναι ο μηχανισμός, μελέτες έχουν δείξει ότι ο ξερόβηχας αποδίδει. Δύο από αυτές δημοσιεύθηκαν το 2004. Στη μία, που διήρκεσε τρεις εβδομάδες, ερευνητές υπολόγισαν παραμέτρους όπως η ένταση του πόνου, η αποτράβηξη του χεριού και η εφίδρωση στις παλάμες, καθώς τοποθετούσαν μία βελόνα στη φλέβα των εθελοντών τους. Σε μία περίπτωση οι ασθενείς ξερόβηχαν την ώρα της εισαγωγής και στην άλλη όχι. Το συμπέρασμα ήταν ότι με τον βήχα μειωνόταν ο πόνος.
Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση «Ρediatrics», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής (ΑΑΡ), επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότας, δοκίμασαν το κόλπο του βήχα σε 68 παιδιά ηλικίας 4 έως 11 ετών, τα οποία έκαναν εμβόλια. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο βήχας απάλυνε τον πόνο σε πολλά από τα παιδιά, αν και όχι σε όλα.
Οπως όμως συμβαίνει με όλες τις μεθόδους, έτσι και το τρικ του βήχα συνοδεύεται από μια προειδοποίηση: αν ο ασθενής βήξει πάρα πολύ δυνατά και κουνηθεί το σώμα του, ο γιατρός μπορεί να χάσει τον στόχο του- τον νου σας λοιπόν...
(του Αnahad Ο΄Connor Τhe N.Y Τimes - αναδημοσίευση στα ελληνικά στα ΝΕΑ)



 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top