Αρχισε χθες η εκτεταμένη αναδάσωση που είχε εξαγγείλει ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και ο Δήμος Πατρέων στην περιαστική δασική περιοχή «Καλόγερος» στου πρόποδες του Παναχαϊκού Ορους.
Παρουσία του δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Φούρα, του αντιδημάρχου Ν. Κουρεμένου, του δασάρχη Πατρών και δημοτικού συμβούλου Αντ. Καταρτζόπουλου, του διευθυντή Πρασίνου, κ. Γεωργίου, του αντιπροέδρου συλλόγου για την προστασία του Παναχαϊκού και στελέχους της ΑΔΕΠ Κ. Κωνσταντακόπουλου, και της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ξεκίνησε η σημαντική αυτή περιβαλλοντική δράση.
Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, η προσπάθεια αφορά σε αναδάσωση, με 5.400 δασικά φυτά – 2.700 πεύκα και 2.700 αείφυλλα πλατύφυλλα - σε μία έκταση περίπου 170 στρεμμάτων στη θέση «Καλόγερος» πάνω από τη περιοχή Βούντενης του Παναχαϊκού όρους του Δήμου Πατρέων.
Ο Ανδρέας Φούρας σε δηλώσεις του τόνισε, ότι «το Παναχαϊκό είναι το όρος της πόλης μας. Δυστυχώς όμως μόνο το 2% των Πατρινών δημοτών ανεβαίνει σε αυτό. Είναι καιρός να προσεγγίσουν το Παναχαϊκό όλοι οι Πατρινοί. Γι’ αυτό θα το αναβαθμίσουμε ώστε να επιτευχθεί και αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Με την οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ την «ΑΥΡΑ» και την 3Ε θα φυτευτούν πάνω από 5.000 δέντρα προκειμένου να αποκτήσει ζωή το βουνό».
Παράλληλα ο κ. Φούρας επεσήμανε, ότι το «Δασαρχείο θα μεριμνήσει για να προστατευθεί η έκταση από την παράνομη βόσκηση».
Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σημείωσαν, ότι του χρόνου θα συνεχιστεί η δενδροφύτευση σε υψηλότερες περιοχές με άλλα δέντρα.
Η διαδικασία τη δεντροφύτευσης, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου και θα απομένει το έργο της περίφραξης, το οποίο έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.
Ως γνωστό το Παναχαϊκό όρος έχει οριστικά ενταχθεί στο Εθνικό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και, αποτελεί μοναδική φυσική διέξοδο για το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας.
Η αναδάσωση γίνεται με το συντονισμό του Δήμου Πατρέων και της ΑΔΕΠ Α.Ε., που έχουν αναλάβει το έργο της περίφραξης του χώρου (για τη προστασία από τη βόσκηση γιδοπροβάτων) και υλοποιείται από τη Μη Κυβερνητικό Οργάνωση «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» που έχει αναλάβει το έργο της φύτευσης και συντήρησης των δέντρων, με τη χορηγία του νερού ΑΥΡΑ. Σε τοπικό επίπεδο την υποστήριξη του έργου έχει αναλάβει ο «Σύλλογος για τη Προστασία και Ανάδειξη του Παναχαϊκού Ορους».
Οι δράσεις πραγματοποιούνται με την έγκριση του Δασαρχείου Πατρών.
Η περιοχή αναδάσωσης «Καλόγερος» βρίσκεται σε υψόμετρο 450 -500 μ. στο Παναχαϊκό Ορος και έχει επανειλημμένα καεί από δασικές πυρκαγιές (η τελευταία προ 20ετίας) με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη συνεχή βόσκησή της από γιδοπρόβατα, να παραμένει φτωχή και αραιή η βλάστηση.
(naftemporiki.gr) 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top