Αν είσαι γυναίκα με επαγγελματικές βλέψεις, φιλοδοξείς να αναρριχηθείς στα υψηλότερα κλιμάκια της πολιτικής ζωής ή θέλεις απλώς να βρεις μια οποιαδήποτε δουλειά, τότε είναι προτιμότερο να ζεις στο Τατζικιστάν, την Γκάνα ή το… Σουρινάμ, παρά στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε μία από τις πιο ανδροκρατούμενες χώρες όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά ολόκληρου του κόσμου, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2009. Οι Ελληνίδες, παρότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άποψη προσόντων και κατάρτισης (μάλλον το αντίθετο), υστερούν σε σχέση με τους άνδρες σε όλους τους τομείς: Έχουν χαμηλότερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας (56% έναντι 79% των ανδρών), εμφανίζουν υπερδιπλάσιο ποσοστό ανεργίας (12,6% έναντι 5%), έχουν πολύ χαμηλότερα εισοδήματα και αμείβονται λιγότερο για την ίδια δουλειά από τους άνδρες συναδέλφους τους, ενώ αποτελούν μειοψηφία στις υψηλόβαθμες θέσεις της πολιτικής, του επιχειρείν και της δημόσιας διοίκησης (οι επτά στις δέκα κορυφαίες θέσεις στη χώρα καταλαμβάνονται από άνδρες). Δύο παραδείγματα είναι ενδεικτικά: Στη Βουλή μόλις το 15% των βουλευτών είναι γυναίκες, ενώ στα πανεπιστήμια σχεδόν οι επτά στους δέκα διδάσκοντες είναι άνδρες. Επίσης, στο ζήτημα του πόσο εύκολη είναι η ανέλιξη στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας μιας επιχείρησης, με άριστα το 7 (εύκολη ανέλιξη), η Ελλάδα παίρνει μόλις 4,07.
Σκανδιναβική πρωτιά
Στην έκθεση του Φόρουμ η Ελλάδα κατατάσσεται στην 86η θέση μεταξύ 134 χωρών. Στην κορυφή της λίστας φιγουράρουν οι… συνήθεις ύποπτες σκανδιναβικές χώρες: Την πρωτιά κατέχει η Ισλανδία, ενώ ακολουθούν η Φιλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.
Οι συγκρίσεις της ντροπής
Αμοιβή για την ίδια εργασία
Χώρα / Άνδρες / Γυναίκες
Ελλάδα / 100% / 62%
Νορβηγία / 100% / 74%
Σουηδία / 100% / 72%
Δανία / 100% / 71%

Γυναίκες στην εξουσία*
Χώρα / Άνδρες / Γυναίκες
Ελλάδα / 72% / 28%
ΗΠΑ / 57% / 43%
Γερμανία / 62% / 38%
Γαλλία / 62% / 38%

*Συμμετοχή σε νομοθετικά σώματα, ανώτερα αξιώματα και διευθυντικές θέσεις
Ποσοστό απασχόλησης
Χώρα / Άνδρες / Γυναίκες
Ελλάδα / 79% / 56%
Σουηδία / 81% / 77%
Βρετανία / 83% / 70%
Ολλανδία / 82% / 70%

Πηγή: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
(Μακεδονία)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top