(Του Σταθη Κουσουνη στην Κυριακάτικη Καθημερινή)
Μετά τα λόγια, οι Γερμανοί πέρασαν στις πράξεις. Τις τελευταίες εβδομάδες αυτό που παρατηρούν οι Ελληνες tour operators είναι όχι μόνο ανάσχεση κρατήσεων από Γερμανούς τουρίστες στη χώρα μας, αλλά και ακυρώσεις. Κι όπως εξηγούν, βασική αιτία αυτής της αρνητικής εξέλιξης για τον ελληνικό τουρισμό είναι η αρνητική δημοσιότητα που έλαβαν στα γερμανικά μέσα οι δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία μας με αποκορύφωμα το προκλητικό δημοσίευμα στο περιοδικό Focus. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης τονίζει ότι οι κρατήσεις από τη γερμανική αγορά, πριν από την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, εμφάνιζαν ποσοστό πτώσης 10% σε σχέση με τις κρατήσεις την ίδια περίοδο πέρυσι.
Σήμερα παρατηρείται περαιτέρω ανάσχεση των κρατήσεων και ακυρώσεις. Επίσης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν επιπτώσεις στον τομέα των συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων, σημαντικό μερίδιο των οποίων κατέχουν στη χώρα μας γερμανικές εταιρείες. Ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και με αφορμή την έκθεση ΙΤΒ να αναληφθεί πρωτοβουλία από την ελληνική τουριστική ηγεσία για τη σύσφιγξη των τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών.
Και οι Ρώσοι
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Νίκος Αγγελόπουλος, από την πλευρά του, προσθέτει ότι θα πρέπει να άμεσα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας γενικότερα στο εξωτερικό. Ειδικά, όμως, για τη γερμανική αγορά συμφωνεί ότι παρατηρείται πάγωμα των κρατήσεων προς τον ελληνικό προορισμό. Ανησυχία υπάρχει επίσης για το ενδεχόμενο να εξελιχθεί το «γερμανικό φαινόμενο» σε ντόμινο και επιδράσει και άλλες παραδοσιακές για τη χώρα μας αγορές, όπως η ρωσική. Τα άσχημα νέα από τη Ρωσία -που μέχρι πρότινος έδειχνε σημάδια ανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό- έφθασαν στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ από ρωσικών συμφερόντων tour operator που ούτε λίγο ούτε πολύ του μετέφερε τον προβληματισμό Ρώσων «να επισκεφθούν μια χρεοκοπημένη χώρα όπως είναι η Ελλάδα». Ο κ. Αγγελόπουλος σε επιστολή του εξηγεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ελλάδας επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει τις αποφάσεις των Ρώσων τουριστών να επισκεφθούν την χώρα μας.
Ο μεγάλος προβληματισμός όμως έγκειται στην έλευση των Γερμανών τουριστών στη χώρα μας φέτος. Κι αυτό γιατί η Γερμανία αποτελεί τη σπουδαιότερη -βάσει του αριθμού των αφίξεων- αγορά τουριστών για την Ελλάδα. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας, περίπου, 2,4 εκατ. Γερμανοί τουρίστες, για να κάνουν τις διακοπές τους. Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων της χώρας θέτουν ως άμεσης προτεραιότητας το ζήτημα της αποκατάστασης της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας στις ξένες αγορές, φοβούμενοι μήπως η σημερινή αρνητική συγκυρία λάβει μονιμότερα χαρακτηριστικά προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημία στον πλέον συναλλαγματοφόρο τομέα της ελληνικής οικονομίας. 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top