Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί "σημαντικών πολιτικών ζητημάτων", ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος ανέφερε ότι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης βαρύνει αναμφίβολα το ίδιο. Στο βαθμό, ωστόσο, που εντοπίζονται κερδοσκοπικά παίγνια εις βάρος του ευρώ απαιτείται συντονισμένη παρέμβαση για τη θωράκιση του κοινού νομίσματος.
Σύμφωνα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, η βαθύτατη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και η δημοσιονομική ανισορροπία σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη συγκρότησης μίας πολιτικά κατευθυνόμενης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.
Ο κ. Παπαστάμκος επανήλθε στην πρόταση που είχε υποβάλει με άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου την 17η Φεβρουαρίου 2010 έναντι της Κομισιόν για την "καθίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, του οποίου ο εξοπλισμός με πόρους και οι παρεμβατικές του δυνατότητες θα καλύπτουν δομικά ελλείμματα της ΟΝΕ".
Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ, ο κ. Παπαστάμκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Επίτροπος κ. Ρεν με δηλώσεις του εμφανίζεται να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.
Το κείμενο της ερώτησης του κ. Παπαστάμκου της 17ης Φεβρουαρίου 2010 έχει ως εξής:
"Η βαθύτατη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και η δημοσιονομική ανισορροπία σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, εγείρουν ζήτημα στατικής-δυναμικής-αντοχής της ίδιας της κατασκευής της ΟΝΕ. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης βαρύνει το ίδιο. Ωστόσο, η δημοσιονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια την αναντιστοιχία μεταξύ της πλήρους και ενιαίας νομισματικής ένωσης και της ατελούς οικονομικής ένωσης της ΕΕ. Ερωτάται η Επιτροπή: Προτίθεται να προτείνει το σχεδιασμό και την καθίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, του οποίου ο εξοπλισμός με πόρους και οι παρεμβατικές του δυνατότητες θα καλύπτουν δομικά ελλείμματα της ΟΝΕ και θα αντανακλούν μία περισσότερο τυπική και συντονισμένη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση;" 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top