(Από την κίνηση υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών/στριων)
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος για ακόμη μια φορά επισκέφτηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουνίου την Πάτρα. Σκοπός της επίσκεψής του ήταν η εξερεύνηση και αποτύπωση της κατάστασης διαβίωσης των προσφύγων της Ηρ. Πολυτεχνείου αλλά και αυτών που διαβιούν σε αυτοσχέδια καταλύματα στην περιοχή του Αγ. Ανδρέα και η συλλογή υλικού για την προετοιμασία της επόμενης ταινίας του, που θα έχει σαν θέμα τους πρόσφυγες της Πάτρας.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης είχαμε ως Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών διαδοχικές εγκάρδιες συζητήσεις και ανταλλαγές εμπειριών αφού το θέμα της προσφυγιάς είναι ζήτημα που έχει απασχολήσει κατ΄ επανάληψη το διακεκριμένο σκηνοθέτη σε πολλές ταινίες του. Στις συναντήσεις αυτές παραβρέθηκαν και οι Πατρινοί συγγραφείς και μέλη της Κίνησης Β. Χριστόπουλος και Β. Λαδάς, το βιβλίο του οποίου στάθηκε αφορμή για συναντήσεις και αναζητήσεις γύρω από τη ζωή των προσφύγων στον καταυλισμό. Ήταν μια ευκαιρία να εμπλουτιστεί η πολιτική δράση με τις πνευματικές ανησυχίες αλλά και να εμπνευστεί η καλλιτεχνική δημιουργία με τις ακτιβιστικές πρακτικές.
Κοινή διαπίστωση όλων μας ήταν η ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στην Πάτρα με πρώτα θύματα τους πρόσφυγες. Η μορφή και η έκταση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης τρομάζει πάντα αυτόν που προσπαθεί να διεισδύσει στον κόσμο των προσφύγων τόσο λόγω των συνθηκών διαβίωσης όσο και λόγω της αντιμετώπισής τους από την τοπική κοινωνία και την Πολιτεία. Οποιαδήποτε πρόταση επίλυσης αυτής της κρίσης θα πρέπει να εμπεριέχει τα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά που θέτουν τα όρια ανάμεσα στον πολιτισμό και τη βαρβαρότητα.
O μεγάλος μας σκηνοθέτης περπατώντας στο χώρο του καταυλισμού διαπίστωσε την αθλιότητα των συνθηκών και εξέφρασε την συμπαράστασή του στους πρόσφυγες και την εκτίμησή του στο έργο της Κίνησης.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top