Του Γιώργου Βάμβουκα

Πρόσφατα σχολιάσαμε την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μια χώρα που προσομοιάζεται με ηφαίστειο έτοιμο ανά πάσα στιγμή να εκραγεί. Τα συγκλονιστικά γεγονότα που τους τελευταίους μήνες διαδραματίζονται στην γειτονική μας χώρα, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία. Τα εθνικολογιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η τουρκική οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε φάση ύφεσης. Τα στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στον πίνακα του κειμένου απεικονίζουν την εξέλιξη των σημαντικότερων μακροοικονομικών δεικτών κατά την περίοδο 1990-2015. Την περίοδο 1990-2015 και με κριτήριο τη μέθοδο PPP (Purchasing Power Parity), το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της Τουρκίας από 236 αυξήθηκε στα 1.522 δις $. Εδώ και μερικά χρόνια, η Τουρκία συγκαταλέγεται στις 20 χώρες της υφηλίου με το μεγαλύτερο ΑΕΠ.Παρατηρήσεις: Πηγή των στοιχείων είναι η βάση δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας.PPP είναι τα αρχικά του όρου Purchasing Power Parity. Στις εξαγωγές συμπεριλαμβάνονται τα αγαθά και οι υπηρεσίες. Οι εξαγωγές αφορούν αγαθά και υπηρεσίες.

Η αξιοσημείωτη αναπτυξιακή πορεία της Τουρκίας κατά την περίοδο 1990-2015, οφείλεται στις σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων για “άμεσες επενδύσεις” (direct investments). Την περίοδο 2005-2015, στην τουρκική οικονομία εισέρεαν κατά μέσο όρο 15 δις $ κάθε χρόνο. Τα κεφάλαια αυτά έδιναν την δυνατότητα στην Τουρκία, από τη μια μεριά, να ενισχύει τις αναπτυξιακές της επιδόσεις, και από την άλλη, να εξευρίσκει πολύτιμους συναλλαγματοφόρους πόρους για την εξυπηρέτηση του ολοένα και περισσότερου αυξανόμενου εξωτερικού της χρέους. Η Τουρκία αποτελεί κλασική περίπτωση χώρας, που πρωτίστως έχει ευνοηθεί από το διεθνές πολυεθνικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα, την περίοδο 1990-2015 το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας από 49 εκτινάχτηκε σε 398 δις $ και εκτιμάται σε 420 δις $ το 2016. Ταυτόχρονα την περίοδο 1990-2015, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών της συναλλαγών από -3 διευρύνθηκε σε -32 δις $.

Αν και ιδίως μετά το 2010 τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι πολύ υψηλά και παράλληλα οι δανειακές ανάγκες σε συνάλλαγμα για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους εμφανίζονται συνεχώς αυξανόμενες, εντούτοις οι αξιόλογες εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων παρέχουν την δυνατότητα στην Τουρκία, να εξευρίσκει τους αναγκαίους συναλλαγματοφόρους πόρους για την καταβολή των τοκοχρεολυσίων στους ξένους πιστωτές. Η πολύ σημαντική γεωγραφική της θέση, η τεράστια εσωτερική αγορά των 80.000.000 κατοίκων, τα 35.000.000 ξένοι τουρίστες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο και η γειτνίασή της με χώρες πολλών εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελούν εξαιρετικά κίνητρα για την δραστηριοποίηση ξένων πολυεθνικών εταιρειών στην τουρκική οικονομία.

Ωστόσο, το πολιτικοοικονομικό μέλλον της Τουρκίας προδιαγράφεται αβέβαιο και επικίνδυνο. Ο διχασμός της τουρκικής κοινωνίας σε κεμαλικούς και ερντογανικούς, το πολύ πιθανό ενδεχόμενο ίδρυσης κουρδικού κράτους, η εχθρότητα που έχει σχεδόν με το σύνολο των χωρών με τις οποίες συνορεύει και το τεράστιο μέτωπο που έχει ανοίξει με τους τσιχαντιστές του ISIS, συνιστούν παράγοντες που καθιστούν το μέλλον της Τουρκίας ζοφερό και απρόβλεπτο. Κάτω υπό αυτές τις δραματικές και συνεχώς επιδεινούμενες πολιτικές, κοινωνικές, εξωτερικές και οικονομικές συνθήκες, η Τουρκία εισέρχεται σε ριψοκίνδυνη φάση και βέβαιο είναι ότι κινείται πλέον σε ναρκοπέδιο. Η χώρα μας θα πρέπει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις όποιες εξελίξεις στη γείτονα χώρα και ταυτόχρονα να βελτιώσει περαιτέρω τις φιλικές της σχέσεις με το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής.
 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top