Περί τα 20 δις ευρώ από τους φόρους και άλλα τόσα από τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή 40 δις ευρώ, εκτιμά ότι θα μαζέψει φέτος το Δημόσιο! Το μεγάλο βάρος πέφτει στις επιχειρήσεις, με τον «λογαριασμό» να ανεβαίνει τα 27 δις ευρώ ή το 70% των εσόδων εισφορές και φόρους (εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων).

Συγκεκριμένα, τα τακτικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 51 δις ευρώ, αυξημένα κατά 600 εκατ. έναντι της περσινής χρονιάς. Οι άμεσοι φόροι θα φτάσουν τα 20,4 δις ευρώ και οι έμμεσοι φόροι τα 26,4 δις ευρώ.

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων έρχεται 1,2 δις ευρώ αυξημένος έναντι του 2016, στα 9,17 δις ευρώ. Για τα νομικά πρόσωπα θα μειωθεί κατά 242 εκατ. ευρώ έναντι του 2016 στα 3,23 δις ευρώ.
Στην περιουσία, οι φόροι θα φτάσουν τα 3,1 δις ευρώ, ενώ από τον ΦΠΑ θα πέσουν στα 15,5 δις ευρώ αυξημένα κατά 769 εκατ. ευρώ έναντι του 2016.

Με την αγορά να βλέπει τον τζίρο των επιχειρήσεων, να μειώνεται το 2016, οι έμποροι δυσπιστούν απέναντι στις εκτιμήσεις για Ανάπτυξη 2,7% το 2017. Η ρευστότητα παραμένει μειωμένη και η φοροδοτική ικανότητα της φορολογικής βάσης έχει εξαντληθεί. Παρά τα «άδεια πορτοφόλια» φόροι και εισφορές συνεχίζουν να αυξάνονται, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση ποντάρει ότι ο λαός έχει λεφτά «κάτω από το στρώμα».

Οι αυξήσεις στις εισφορές το νέο έτος, προέρχονται από την αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές κατά 1% ή 180 εκατ. ευρώ περισσότερα. Ακολούθησε η εισφορά 20% σε αυταπασχολούμενους και μπλοκάκια ή 50 εκατ. ευρώ και η εισφορά 14% στα εισοδήματα των αγροτών, άλλα 50 εκατ. ευρώ. Δίχως αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, το ΙΚΑ βλέπει αυξημένα έσοδα κατά 250 εκατ. ευρώ.

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία, περιμένουν ότι με το νέο σύστημα θα βάλουν στα ταμεία περί τα 19 δις ευρώ, κάτι που φαίνεται από τους προϋπολογισμούς τους που ενέκρινε το υπουργείο Εργασίας. Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το νέο Υπέρ-Ταμείο, περιμένει έσοδα 8 δις ευρώ. Αναλυτικά, το ΙΚΑ περιμένει 5,3 δις ευρώ, ο ΟΑΕΕ 1,2 δις ευρώ και ο ΟΓΑ 450 εκατ. ευρώ.

Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) περιμένει 800 εκατ. ευρώ και τα ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ακόμα 250 εκατ. ευρώ.

Το νέο Υπέρ-Ταμείο επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, δηλαδή ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Παροχής Εφάπαξ (ΕΤΕΑΠΕ), θα βάλει στα ταμεία του συνολικά 12,8 δις ευρώ.


Πηγή

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top