Του Γιώργου Βάμβουκα

Οι τραγικές εξελίξεις στη γειτονική μας Τουρκία, με τις εκατοντάδες νεκρούς και τις χιλιάδες τραυματίες αθώων πολιτών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κυρίως του Ισλαμικού Κράτους (Islamic State-ISIS), συνιστούν συγκλονιστικό κοσμοϊστορικό φαινόμενο, που με την δέουσα προσοχή θα πρέπει να το προσεγγίσουμε γεωπολιτικά. Αν αναλογιστούμε ότι κατά την διάρκεια του 2016, ο ανταρτοπόλεμος από τσιχαντιστές του ISIS και άλλων εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας προεξεχούσης της Κωνσταντινούπολης, έστειλε στο θάνατο σχεδόν τριακόσια άτομα, καθίσταται εμφανές ότι η γείτονα χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικού πολέμου. Ο πρόεδρος Ερντογάν με την αστυνομία και το στρατιωτικό ισλαμικό του κατεστημένο, έχουν να αντιμετωπίσουν τους καμικάζι του ΙSIS, που σαν κινητές βόμβες αυτοκτονίας είναι αποφασισμένοι να σπείρουν τον θάνατο σε όλη την τουρκική επικράτεια.
VAMB
Η λάβα της Μέσης Ανατολής κατακαίει την Τουρκία και απειλεί άμεσα την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Αν και υπάρχουν αρκετές διαφωνίες ως προς τον γεωγραφικό χώρο και άρα τα κράτη που ανήκουν στη Μέση Ανατολή, οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι στη Μέση Ανατολή περιλαμβάνονται 17 χώρες, δηλαδή Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Κατάρ, Κουβέιτ, Κύπρος, Λίβανος, Μπαχρέιν, Ομάν, Παλαιστινιακά Εδάφη, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τουρκία και Υεμένη. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί πολιτικοοικονομικοί αναλυτές υιοθετούν τον όρο Ευρύτερη Μέση Ανατολή, στον γεωγραφικό χώρο της οποίας εκτός των προαναφερθεισών 17 χωρών, συγκαταλέγουν χώρες όπως Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Σουδάν, Λιβύη, Πακιστάν και Αφγανιστάν. Οι χώρες αυτές έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, ότι η πλειονότητα των κατοίκων τους ομιλεί την αραβική γλώσσα και ως μουσουλμάνοι ασπάζονται το κοράνι. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις περισσότερες των χωρών αυτών, κυριαρχούν για πολλά χρόνια “απολυταρχικές” και “συνταγματικές μοναρχίες”, που ουσιαστικά πρόκειται για στυγνά δικτατορικά καθεστώτα με θεοκρατικό ισλαμικό μανδύα.
Από τα στοιχεία του πίνακα συνάγεται ότι αρκετές χώρες της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής έχουν τεράστια γεωγραφική έκταση, όπως είναι η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, το Ιράν, η Αίγυπτος, κ.ά. Στην Αραβική Χερσόνησο ανήκουν επτά χώρες, η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν γεωγραφική έκταση 3.100.785 km 2, σαφώς μεγαλύτερη από την έκταση των 19 χωρών μελών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο μουσουλμανικός πληθυσμός των 27 χωρών που ανήκουν στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή προσεγγίζει το ένα δις άτομα, δηλαδή σχεδόν διπλάσιος από τον πληθυσμό και των 49 χωρών της Ευρώπης ή Γηραιάς Ηπείρου. Στις 49 χώρες δεν συμπεριλαμβάνεται η Ρωσία. Παρατηρώντας τον γεωγραφικό χάρτη της υδρογείου, παρατηρούμε ότι η Ευρώπη περιτριγυρίζεται από ισλαμικές χώρες, που αντιμετωπίζουν οξύτατα εσωτερικά προβλήματα, όπως εμφυλίους πολέμους, απειλές τρομοκρατικών οργανώσεων, κ.λπ.
Δηλαδή, η Ευρώπη βρίσκεται στη δαγκάνα ενός φανατισμένου μουσουλμανικού πλήθους, που επαγγέλλεται το μίσος και την με κάθε τρόπο εξόντωση του χριστιανικού κόσμου. Αν η πολιτική-κοινωνική-εμφυλιοπολεμική κρίση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που περιλαμβάνει τις χώρες της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν, συνεχιστεί ουδείς θα μπορούσε να προβλέψει τις κοινωνικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί τον αποσταθεροποιητικότερο παράγοντα στην Μέση Ανατολή, που ως κινητή βόμβα σκορπάει το θάνατο στην Τουρκία, στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Οι ΗΠΑ και όσες χώρες εξέθρεψαν το ISIS, ας βρουν τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισής του. Παράλληλα, υπάρχουν οι ασταθέστατες περιοχές της Νιγηρίας, της Τυνησίας, του Σουδάν, κ.ά., στις οποίες ανεξέλεγκτα δρουν εξτρεμιστικές τσιχαντινιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Πώς θα προστατευθούν η Ελλάδα, η Ιταλία και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από τη λάβα του (λαθρο)μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος; Πέραν πάσης αμφιβολίας η λάβα της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής απειλεί την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης. Η Ευρώπη, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, ως οι προμετωπίδες του χριστιανικού κόσμου, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα γιγαντιαίο πρόβλημα, που με τα μέχρι τούδε αντικειμενικά δεδομένα φαίνεται δυσεπίλυτο.

Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top