Θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα ετοιμάσει έναν κατάλογο ερωτημάτων τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, πιθανώς στις 23 Ιανουαρίου.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών χθες λίγο μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης των εγγυητριών δυνάμεων στη Διεθνή Διάσκεψη που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Γενεύη. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, από την ελληνική πλευρά επικεφαλής της ομάδας αυτής θα είναι ο γενικός γραμματέας του ελληνικού ΥΠΕΞ, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Διπλωματικές πηγές χθες ανέφεραν ότι αφού καταγραφούν οι ερωτήσεις, θα αξιολογηθούν για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν γέφυρες, πάντα με τη συμβολή του ΟΗΕ.

Αργότερα θα κληθούν οι υπουργοί Εξωτερικών για να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα σενάρια. Αν υπάρξουν συγκλίσεις, θα προσκληθούν σε δεύτερη φάση να συζητήσουν μεταξύ τους οι αρχηγοί των κρατών των εγγυητριών δυνάμεων. Τα ερωτήματα που θα βάλει κάθε πλευρά θα αφορούν κυρίως την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το βράδυ υπήρχαν αντιδράσεις σε αυτή την πρόταση τόσο από τις Τουρκία, Βρετανία όσο και από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Τελικά, σύμφωνα με τον Κύπριο εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδη συμφωνήθηκε η ομάδα των τεχνοκρατών να συνέλθει για πρώτη φορά στις 18/1 και όταν καταλήξει να συνεχιστεί η συζήτηση στο ίδιο επίπεδο, αυτό δηλαδή των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων και φυσικά των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων.

Σε αντίθεση με τον κ. Κοτζιά, ο κ. Χριστοδουλίδης άφησε ανοιχτή την ημερομηνία συνάντησης των ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Κατά τα λοιπά, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, στις συζητήσεις που έγιναν ακούστηκαν πολλές ιδέες, αλλά τελικά υπήρξαν διαφωνίες καθώς δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδος για κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, καθώς όπως σημείωσε «αποτελεί ένα αναχρονιστικό μέτρο».

Παράλληλα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε για ακόμη μία φορά ότι η ελληνική πλευρά θέλει την πλήρη αποχώρηση του στρατού κατοχής. Πρότεινε λοιπόν να δημιουργηθεί μια ομάδα, υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, η οποία «θα καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού αλλά και της ΕΛΔΥΚ» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η ομάδα αυτή θα κάνει μια λεπτομερή καταγραφή τόσο των στρατιωτών όσο και του οπλισμού αλλά και του είδους του. Αργότερα θα επωμιστεί και την ευθύνη να παρακολουθεί τη ροή αποχώρησης των στρατευμάτων μέσα σε ένα συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.

Αναφορικά με τον χρόνο αποχώρησης των στρατευμάτων ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει, αν είναι δυνατόν, ακόμη και από την πρώτη μέρα της εφαρμογής της συμφωνίας. Τάχθηκε κάθετα αντίθετος με οποιαδήποτε στρατιωτική παραμονή, ακόμη και για ενδεχόμενο τουρκικών βάσεων που έχει πολυσυζητηθεί τον τελευταίο καιρό.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η συζήτηση ήταν «δημιουργική», καθώς, όπως τόνισε, για πρώτη φορά κατατέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χάρτες που πρότειναν οι δύο κοινότητες.
Προσήλθαν με χάρτες

«Είχαμε ξαναδεί χάρτες, αλλά ήταν πρωτοβουλία του ΟΗΕ και προτάσεις του Ανάν. Τώρα όμως ήταν προτάσεις από τις δύο κοινότητες και για πρώτη φορά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Παράλληλα επισήμανε ότι ήταν και η πρώτη φορά που έγινε μια συζήτηση και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις μαζί στο ίδιο τραπέζι. «Μέχρι τώρα είχαν γίνει διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία και τη Βρετανία, αλλά ποτέ και οι τρεις μαζί» ανέφερε ο Ελληνας υπουργός.

ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top