ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Ο ΝΤ. ΤΡΑΜΠ


Νέες προειδοποιητικές βολές από τον Β. Σόιμπλε προς την ελληνική κυβέρνηση: «Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να μη λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα»

Πλήθος μηνυμάτων στέλνονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού με τελικό αποδέκτη την Αθήνα, η οποία φαίνεται να κινείται ανάμεσα σε Συμπληγάδες. Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο νέος πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα του ελληνικού προγράμματος και τον ρόλο που έχει το ΔΝΤ. Πολλά θα κριθούν στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να ξεκαθαριστεί κάπως η κατάσταση και ενδεχομένως να ληφθούν ορισμένες αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να κλείσει το όλο θέμα μέχρι τη σύνοδο του Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν ανοίξει ο εκλογικός κύκλος σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Ενα «χοντρό παιχνίδι» παίζεται τα τελευταία 24ωρα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και αφορμή τις δηλώσεις Β. Σόιμπλε και των υπολοίπων πρωταγωνιστών της διαπραγμάτευσης.

Οι παίκτες σε αυτό το παιχνίδι είναι πολλοί, τα μηνύματα που στέλνονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι ακόμη περισσότερα με τελικό αποδέκτη την Αθήνα η οποία φαίνεται να κινείται ανάμεσα σε Συμπληγάδες. Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο νέος πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα του ελληνικού προγράμματος και το ρόλο που έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προς το παρόν η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει «παγωμένη», αν και Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε χθες ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις εξ αποστάσεως μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει το χρόνο επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Πολλά θα κριθούν στη σύνοδο του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, στην οποία αναμένεται να ξεκαθαριστεί κάπως η κατάσταση και ενδεχομένως να ληφθούν ορισμένες αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να κλείσει το όλο θέμα μέχρι τη σύνοδο του Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν ανοίξει ο εκλογικός κύκλος σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Χθες υπήρξε ομοβροντία δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι Β. Σόιμπλε, Κλ. Ρέγκλινγκ και Γ. Ντάισελμπλουμ θέτουν ως βασική προτεραιότητα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Β. Σόιμπλε
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανήλθε δριμύτερος με νέες προειδοποιητικές βολές προς την Αθήνα. «Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να μην λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα», δήλωσε σε συνέντευξη του στην Wall Street Journal. «Αν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση (για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα με βάση το πρόγραμμα στήριξης) και αν το ΔΝΤ αποφανθεί για τις συνέπειες της εξέλιξης αυτής, τότε το πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος».

«Αν καταστεί παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να καταλήξουμε σε κάτι καινούργιο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν απολύτως ήρεμος. Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει για το αν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος» υπογράμμισε με νόημα ο Γερμανός υπουργός.

Κ. Ρέγκλινγκ << Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τον Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg είπε πως «εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, όπως προβλεπόταν όταν καταρτίστηκε, αυτό θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής».

Ο ίδιος τόνισε ότι αναμένει εντός του Ιανουαρίου, να αρχίσει από τον ESM η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη πως είναι καλό να υπάρχει δέσμευσή τους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν αυτή χρειασθεί, ενώ το Ταμείο θέλει νωρίτερα τις αποφάσεις. «Αυτό είναι μέρος της διαφωνίας μας, που δεν έχουμε λύσει», τόνισε.

Όσον αφορά την πορεία του προγράμματος, σημείωσε ότι τώρα, πράγματι, δεν υπάρχει πάλι συμφωνία σε όλα μεταξύ των θεσμών και με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ».

Υπάρχουν, είπε, κάποια προβλήματα που δεν πρέπει να υπερτονίζονται, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο του προγράμματος και ο ESM έχει ήδη χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 31 δισ. ευρώ στο πλαίσιό του.

Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τον Ιανουάριο αρχίζουμε με την εφαρμογή του. Ορισμένα από αυτά «μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα, γρήγορα», ενώ η εφαρμογή άλλων θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, έως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε ακόμη, είπε, κάποια νομικά σημαντική απόφαση από το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM, αλλά τόνισε ότι αναμένει αυτό να συμβεί τις επόμενες λίγες ημέρες.

Στον πάγο
Η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει «παγωμένη», αν και Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε χθες ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις εξ αποστάσεως μεταξύ των Θεσμών και της κυβέρνησης, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει τον χρόνο επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Δηλώσεις
Χθες υπήρξε ομοβροντία δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι Β. Σόιμπλε, Κλ. Ρέγκλινγκ και Γ. Ντάισελμπλουμ θέτουν ως βασική προτεραιότητα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top