Πώς θα επέλθει ανάπτυξη με μια εξοντωτική φορολόγηση;

Μπορεί ο Αγιος Βασίλης να μην εμφανίστηκε και φέτος σε όλα τα παιδιά, αλλά έκανε μεγαλοπρεπώς την εμφάνιση του στο κράτος. 

Τον υποδύθηκαν, θέλοντας και μη, οι φορολογούμενοι πολίτες που κλήθηκαν στο τέλος του 2016 να συνεισφέρουν στον κρατικό κορβανά περί τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη μορφή διαφόρων φόρων.
Ομως, το χειρότερο είναι ότι με το «καλημέρα» του 2017 η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα υπερφορολόγησης, που έχει έναν ισοπεδωτικό κι εν πολλοίς άδικο κοινωνικά χαρακτήρα.
Διότι έχουμε να κάνουμε με αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, που πλήττουν όλες και όλους ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως εισοδήματος και οικονομικής ισχύος.
Εξ ορισμού, άλλωστε, η έμμεση φορολογία είναι άδικη. Φερ' ειπείν, το πακέτο των τσιγάρων και ο καφές έχουν την ίδια τιμή για τον απασχολούμενο και τον άνεργο, για τον οικονομικά ισχυρό και τον οικονομικά αδύναμο.
Μόνο που από την επιβάρυνση στην αύξηση τους είναι προφανές ότι δεν θα είναι ίδια και η επίπτωση στις τσέπες των εχόντων και των μη κατεχόντων.
Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έλευση της πολυπόθητης ανάπτυξης το νέο χρόνο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Για να πιάσει τόπο και να επουλώσει τις πληγές της κρίσης, χρειάζεται η ανάπτυξη που έρχεται να είναι ταυτόχρονα και δίκαιη. Και είμαστε όλοι εμείς, που μαζί θα χαράξουμε το μονοπάτι της ανάπτυξης, με όρους αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και κοινωνικής προστασίας».
Πώς θα επιτευχθεί, όμως, αυτό με μια εξοντωτική και δυσβάστακτη για τα πλατιά λαϊκά στρώματα φορολόγηση; Από πού πηγάζει η προαναφερόμενη αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα όταν κόσμος και κοσμάκης έχει γονατίσει αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του;
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ανέρχονταν στο τέλος του 2016 στα 93 δισεκατομμύρια!
Παρ' όλα αυτά, η Κυβέρνηση προσδοκά, εντός του 2017, να εισπράξει 422 εκατομμύρια μόνο από τις αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο και στο υγραέριο κίνησης, 128 εκατομμύρια από τις αυξήσεις στα τσιγάρα και 14 εκατομμύρια από τις αντίστοιχες στα ηλεκτρονικά. Στο σύνολο τους τα προσδοκώμενα από τους νέους φόρους έσοδα ανέρχονται στα 2,5 δισεκατομμύρια.
Εννοείται και εξυπακούεται βέβαια ότι αυτά τα λεφτά θα «στραγγιχτούν» με τη σειρά τους από την αγορά, δηλαδή από την πραγματική οικονομία, με προφανείς επιπτώσεις που θα συμβάλουν στην εμβάθυνση της ύφεσης.
Κατά συνέπεια, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα τους θα είναι να κλείσουν κι άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να «ταϊστεί» κι άλλο η ανεργία, να κάνουν την εμφάνιση τους κι άλλες «μαύρες τρύπες» στα δημόσια έσοδα, η κάλυψη των οποίων θα συνεπάγεται νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Πρόκειται για τον γνωστό φαύλο κύκλο στον οποίο έχουμε εγκλωβιστεί για τα καλά στα χρόνια της κρίσης.
Υφιστάμεθα μια συνεχή φορολογική αφαίμαξη που όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, αλλά μας βυθίζει όλο και περισσότερο. Εως πότε;


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top