Τη σημασία της συνεργασίας όλων των Αμερικανών, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στις ΗΠΑ, υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το Σάββατο, λίγες μέρες πριν παραδώσει «τα κλειδιά» του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Συνδετικό νήμα της καριέρας μου ήταν η άποψη ότι όταν οι απλοί άνθρωποι ασχολούνται, εμπλέκονται και συνεργάζονται σε μια κοινή προσπάθεια, τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο», είπε ο Ομπάμα στην εβδομαδιαία ομιλία του προς τους Αμερικανούς.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους συμπατριώτες του να θυμηθούν ότι η μακρά αμερικανική ιστορία «στιγματίστηκε μεν από δυσκολίες, αλλά τελικά γράφεται από γενιές πολιτών που με κάποιο τρόπο συνεργάστηκαν, χωρίς μεγαλοστομίες, για να πετύχουν την ενότητα».

Ο 44ος Αμερικανός πρόεδρος, που αποχωρεί στις 20 Ιανουαρίου και δίνει τη θέση του στον Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε και σε κάποιες από τις επιτυχίες του στη διάρκεια των δύο θητειών του στην προεδρία, μεταξύ αυτών τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης, την επιστροφή πολλών Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Παρόλα αυτά «το έργο μας είναι και θα παραμένει για πάντα ανολοκλήρωτο. Αυτό σημαίνει να είσαι πολίτης: η ιδέα ότι με σκληρή δουλειά, οι άνθρωποι που αγαπούν τη χώρα τους μπορούν να την αλλάξουν».

Ο Ομπάμα εξήγησε επίσης για ποιον λόγο επέλεξε το Σικάγο για να εκφωνήσει τον αποχαιρετιστήριο λόγο του. «Δεν είναι μόνο επειδή είναι η πόλη μου, το μέρος όπου συνάντησα τη σύζυγό μου και όπου ξεκινήσαμε την οικογένειά μας, αλλά επίσης διότι εκεί ξεκίνησα και την καριέρα μου στην πολιτική».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος επιστρέφει στην πόλη όπου ζούσε προτού εκλεγεί για να εκφωνήσει την αποχαιρετιστήρια ομιλία του.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top