«Το κεμαλικό CHP προσπαθεί να διατηρήσει το status quo» σχολίασε ... αφ’ υψηλού ο Ταγίπ Ερντογάν για τα άγρια επεισόδια που ξέσπασαν δις στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, αργά το βράδυ της Τετάρτης, μεταξύ βουλευτών κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης -με γροθιές και κλοτσιές, εν μέσω καταιγισμού από μπουκάλια νερού μέχρι γλάστρες και καρέκλες- για τα «μάτια» της συνταγματικής αναθεώρησης και την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος στη χώρα.

Αιτία -πέραν από την κατηγορηματική αντίθεση του κεμαλικού CHP, καθώς και του φιλοκουρδικού / αριστερού HDP σε αυτές καθαυτές τις 18 τροποποιήσεις- ήταν η μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για φανερή, αντί μυστικής όπως προβλέπεται, ψηφοφορία, που στην παρούσα φάση διεξάγεται κατ’ άρθρο.

Κίνηση, που εκτιμάται ότι αποσκοπεί στην ανακοπή διαρροής ψήφων δυσαρεστημένων βουλευτών από το -κοινό πλέον ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση- «στρατόπεδο» μεταξύ του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού AKP (317 βουλευτές) και του εθνικιστικού MHP (39) και γνώμονα τον μαγικό αριθμό των 330 ψήφων, που απαιτούνται για την παραπομπή του θέματος σε δημοφήφισμα, στις αρχές Απριλίου.

Κατά μέσον όρο, οι ψήφοι «υπέρ» στις ψηφοφορίες που έχουν ήδη διεξαχθεί επί των πρώτων 5 άρθρων κυμαίνονται σε 340, οριακά κοντά στο όριο. «Τον νου σας στις 13 και 17 του μηνός», έγραφε χθες ο διευθυντής της αγγλόφωνης Hurriyet κι έγκριτος αναλυτής, Μουράτ Γιετκίν, υπολογίζοντας ότι τότε θα τεθούν προς ψήφιση τα πιο ακανθώδη άρθρα:

- το 8, για τη δυνατότητα του προέδρου να διατηρεί και την προεδρία του κόμματός του,

- το 9, για την εξουσία του προέδρου να εκδίδει διατάγματα, υποσκελίζοντας τη Βουλή,

- το 12, για την εξουσία του προέδρου να διαλύει κατά το δοκούν το Κοινοβούλιο και να προκηρύσσει εκλογές.

«Η συνταγματική μεταρρύθμιση θα γίνει στην Τουρκία. Τελεία», υποστήριξε χθες ο Ερντογάν. Την ίδια ώρα, πάντως, ο ακροδεξιός ηγέτης του MHP Μπαχτσελί και ο βουλευτής του AKP κι επικεφαλής της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Μουσταφά Σεντόπ, έδειχναν να κρατούν μικρό καλάθι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εντός του έτους, σε περίπτωση που το πακέτο των συνταγματικών τροποποιήσεων δεν περάσει στη Βουλή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας εν τω μεταξύ -που επιτείνει και το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα- η τουρκική λίρα καταρρέει, ανακόπτοντας μόνον χθες για λίγο τη σταθερά πτωτική πορεία της έναντι του δολαρίου.

Αυτό ωστόσο «οφείλεται στην υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος στην αγορά συναλλάγματος, μετά την [προχθεσινή, δη επεισοδιακή] συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ», εξηγεί ο Κρίστιαν Μάτζιο, στρατηγικός αναλυτής στις αναδυόμενες αγορές.

Για πολλοστή φορά, ο Ερντογάν έσπευσε να αποδώσει τη βύθιση του εθνικού νομίσματος -και κατ’ επέκταση το «ξεφούσκωμα» της πάλαι ποτέ καλπάζουσας ανάπτυξης- σε... «τρομοκράτες» που έχουν βάλει στο στόχαστρο την τουρκική οικονομία.
Ολοι... τρομοκράτες!

«Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σ’ έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί ως όπλο μια βόμβα και έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί για τους σκοπούς του το δολάριο, το ευρώ και τα επιτόκια», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, βάλλοντας εμμέσως πλην σαφώς και κατά της σφιχτής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Μετά πάντως την -αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος- απόπειρα της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζα να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, την Τρίτη, ρίχνοντας 1,5 δισ. δολ. στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν συνέχεια στην ελεύθερη πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Τα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί «μπορεί να αποτελούν βραχυπρόθεσμη “θεραπεία”», προειδοποίησε χθες ανοιχτά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) της Τουρκίας, Τουντζάι Οζιλχάν, «για το μέλλον, ωστόσο, δεν θεωρούνται επαρκή».

ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top