Η καρδία των γυναικών είναι πιο ευάλωτη στις ασθένειες σε σύγκριση με την καρδία των ανδρών.

Πολλές γυναίκες βιώνουν πολύ πιο σοβαρά το πρώτο επεισόδιο καρδιακής προσβολής παρά οι άνδρες.

Η στεφανιαία νόσος της καρδίας είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Η στεφανιαία νόσος της καρδίας οφείλεται στην προοδευτική στένωση των στεφανιαίων αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα το μυοκάρδιο. Η μερική ή ολική απόφραξη τους λόγω της αθηρωμάτωσης οδηγεί σε έμφραγμα μυοκαρδίου που θέτει τη ζωή σε κίνδυνο.

Είναι γεγονός ότι χάρις στις εξελίξεις και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην ιατρική τις τελευταίες δεκαετίες, ο συνολικός αριθμός θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων μειώθηκε στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο ο ρυθμός μείωσης των εν λόγω θανάτων είναι μικρότερος στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα σε αριθμό χωρών οι θάνατοι λόγω καρδιακών παθήσεων σε γυναίκες παρουσιάζει αύξηση.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων δηλαδή έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια (αποπληξία) είναι διπλάσιος από τον αριθμό των γυναικών που πεθαίνουν από όλες τις μορφές καρκίνου μαζί. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη μεγάλη σημασία που έχουν για τη δημόσια υγεία οι καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν χειρότερη εξέλιξη από ότι οι άνδρες μετά από μια πρώτη καρδιακή προσβολή. Στον πρώτο μήνα που ακολουθεί το πρώτο έμφραγμα του μυοκαρδίου σε γυναίκα, ο κίνδυνος θανάτου είναι μεγαλύτερος.

Επίσης οι πιθανότητες νέας εισαγωγής κατά τους πρώτους έξη μήνες που ακολουθούν το πρώτο καρδιακό επεισόδιο στο νοσοκομείο εξαιτίας της καρδιακής πάθησης, είναι σημαντικά περισσότερες για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μετά από μια πρώτη καρδιακή προσβολή οφείλεται στο ότι το έμφραγμα που παθαίνουν και οι επιπλοκές που παρουσιάζουν μετά είναι σοβαρότερα.

Οι καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες πολύ συχνά εξελίσσονται χωρίς να ανιχνεύονται. Αυτό συμβαίνει πιο σπάνια στους άνδρες.

Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο οι γυναίκες να μάθουν περισσότερα για τις καρδιακές παθήσεις και για τους τρόπους πρόληψης τους.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να ασθενήσει η καρδία είναι:
Το κάπνισμα

Η ψηλή πίεση

Η ψηλή κακή χοληστερόλη αίματος

Ο διαβήτης

Το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής πάθησης

Η παχυσαρκία

Η απουσία επαρκούς σωματικής δραστηριότητας ή άσκησης

Ο ρόλος της εμμηνόπαυσης

Ο κίνδυνος που διατρέχει μια γυναίκα να προσβληθεί από καρδιακή πάθηση αυξάνεται με την προσέγγιση της ηλικίας έναρξης της εμμηνόπαυσης και συνεχίζει να αυξάνεται με την αύξηση της ηλικία της.

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν ψηλότερα επίπεδα λιπιδίων και χοληστερόλης στο αίμα τους. Η αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αίματος δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο αθηρωμάτωσης και στεφανιαίας νόσου της καρδίας.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας λόγω της αύξησης της ηλικίας, της αύξησης του σωματικού βάρους και των ορμονικών μεταβολών λόγω εμμηνόπαυσης, ιδιαίτερα λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, θεωρούνται από πολλούς ως η αιτία του μεγαλύτερου κινδύνου που διατρέχουν οι γυναίκες από τις καρδιοπάθειες.

Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να προστατεύει τον εαυτό της από καρδιακές παθήσεις;
 1. Να μην καπνίζει
   
 2. Να κάνει τακτική σωματική άσκηση
   
 3. Να διατηρεί κανονικό βάρος σώματος, καταπολέμηση της παχυσαρκίας
   
 4. Να έχει μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη που είναι κυρίως ζωικής προέλευσης, να τρώει καθημερινά άφθονα φρούτα, λαχανικά δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα τροφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
   
 5. Να αποφεύγει τη μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών που είναι αιτία αύξησης της πίεσης και της χοληστερόλης
   
 6. Εάν παρουσιάζει ψηλή πίεση ή διαβήτη να μην αμελεί να φροντίζει τον εαυτό της και να συμμορφώνεται με τις οδηγίες του γιατρού της
   
 7. Να μιλήσει με το γιατρό της για το θέμα της θεραπείας ορμονικής αντικατάστασης μετά από την εμμηνόπαυση 
 Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top