Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 καθώς ΗΠΑ και αναδυόμενες οικονομίας θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στην εξαμηνιαία οικονομική της έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 2,7% αυτό το έτος από 2,3% το 2016 που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη για το 2017 είναι καθοδικά αναθεωρημένη από την εκτίμηση του περασμένου Ιουνίου για ανάπτυξη 2,8%.

Στην έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να κερδίζει ορμή, ενώ η σταθεροποίηση των τιμών στα εμπορεύματα έχει βοηθήσει να ανακάμψουν οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές.

Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,2% το 2017 από 1,6% το 2016, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι στις προβλέψει αυτές δεν περιλαμβάνει τον αντίκτυπο από τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ μπορούν να προσθέσουν έως 0,3 εκατοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη των ΗΠΑ αυτό το έτος και έως 0,8 το επόμενο. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την αμερικανική ανάπτυξη στο 2,5% αυτό το έτος και 2,9% το επόμενο, προσθέτοντας 0,3 εκατοστιαίες μονάδες στην παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος.

"Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις πιθανές αλλαγές στην κατεύθυνση της πολιτικής στις ΗΠΑ", αναφέρει ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, Ayhan Kose.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι τα όποια πιθανά κέρδη από τις πολιτικές του νέου προέδρου θα μπορούσαν να ακυρωθούν εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν σε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα ή το Μεξικό.

Για την οικονομία της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι μπορούν να αναπτυχθούν κατά 2,4% το 2017, χάρη στην ανάκαμψη των οικονομιών που εξάγουν εμπορεύματα αλλά και της Τουρκίας. Όπως διευκρινίζει η Τράπεζα, οι προβλέψεις εξαρτώνται από την ανάκαμψη των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και την αποφυγή της πολιτικής αβεβαιότητας.

Ειδικότερα, για την Ευρωζώνη η Παγκόσμια Τράπεζα τοποθετεί την ανάπτυξη στο 1,5% το 2017 από 1,6% το 2016, με περαιτέρω επιβράδυνση στο 1,4% το 2018 και το 2019.

Στην Ασία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ιαπωνική οικονομία αναμένεται να επιβραδύνει στο 0,9% το 2017 από 1% το προηγούμενο έτος, ενώ η Κίνα στο 6,5% από 6,7% το 2016.

Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει επιστροφή της Ρωσίας στην ανάπτυξη το 2017 με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% από ύφεση 0,6% το 2016. Για την Τουρκία αναμένεται επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 3% φέτος από 2,5% το 2016.

Στη Μέση Ανατολή, η Παγκόσμια Τράπεζα "βλέπει" ανάπτυξη 3,1% φέτος. Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να επεκταθεί κατά 1,6% το 2017, λόγω των κερδών της από την παραγωγή πετρελαίου, ενώ το Ιράν εκτιμάται ότι θα "τρέξει" με ρυθμό ανάπτυξης 5,2%, εάν το αργό πετρέλαιο κατακτήσει το επίπεδο των 55 δολαρίων το βαρέλι.

Στη νότια Ασία, η ανάπτυξη αναμένεται να προσεγγίσει τα επίπεδα του 7,1% το 2017, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη της Ινδίας. Εξαιρουμένης της Ινδίας, η οικονομία της νότιας Ασίας εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 5,5% φέτος.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top