Παρασκηνιακά παιχνίδια με την τύχη της Ελλάδας είναι φανερό ότι παίζουν Βερολίνο και ΔΝΤ, σε ένα διαρκές μπρα ντε φερ με απούσα δυστυχώς τη χώρα μας.

Η υπόθεση της σύγκλησης πενταμερούς για το ελληνικό χρέος που ματαιώθηκε ή αναβλήθηκε, ανάλογα με την ερμηνεία που δίνει ο καθένας, δείχνει ότι η χώρα βρίσκεται ξανά έρμαιο των προσωπικών επιδιώξεων του Β. Σόιμπλε που παραμένει σταθερός στη δική του σκληρή γραμμή, και του ΔΝΤ που θέλει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κάπου στη μέση βρίσκονται και δυνάμεις εντός της Ε.Ε. που επιδιώκουν μια μεσοβέζικη λύση, μια ήπια αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος που δεν θα οδηγήσει σε εξουθένωση της κοινωνίας και από την άλλη, δεν θα φαίνεται ως υποχώρηση της γραμμής του Βερολίνου.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος του έτους είναι κρίσιμες, καθώς μάλλον χάνεται το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου για οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης και άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος.

Η Ελλάδα έχει κάνει λάθη, έχει καθυστερήσει πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έχει προκαλέσει πολλές φορές την απορία για το πώς κινείται. Από την άλλη, όμως, είναι αδιανότητη και η στάση του Βερολίνου να επιμένει σε μια εξουθενωτική πολιτική λιτότητας, που το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει κοινωνική και πολιτική κρίση.

Αν σκόπευαν να χρεοκοπήσουν την Ελλάδα, ας το έκαναν το 2015. Τώρα, με τόσες θυσίες που έχουν κάνει οι πολίτες, είναι καιρός να βοηθηθούν για να πάει η οικονομία ένα βήμα πιο πέρα. Αλλιώς έρχονται δύσκολες ημέρες και σ’ αυτό δεν θα φταίει η ελληνική πλευρά, αλλά και η αδιάλλακτη στάση ορισμένων Ευρωπαίων, που δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έδωσαν από το 2012 για το χρέος.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top