Ενα (ακόμη) ερέθισμα για να μάθουμε την Ιστορία μας
Ο Τάσσος Σταθόπουλος είναι ένας από εμάς. Επαγγελματίας δημοσιογράφος, μέλος της οικογένειας της «Πελοποννήσου», διεκδικεί πλέον με αξιώσεις τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, εάν δεν τον έχει ήδη κατακτήσει.
Και δικαίως, με το σπαθί του όπως συνηθίζουμε να λέμε. Το οποίο δεν είναι στην προκειμένη περίπτωση ακριβώς σπαθί, αλλά έχει τη μορφή του πληκτρολογίου ενός υπολογιστή, που έχει «λιώσει» από εκατοντάδες ώρες γραψίματος.
Με μια συστηματική ερευνητική δουλειά και συγγραφή σε βάθος χρόνων, από το ποδόσφαιρο, την πυγμαχία έως και τον στίβο (στον οποίο έχει αφιερώσει το τελευταίο του βιβλίο) ο Τάσσος Σταθόπουλος έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην καταγραφή της τοπικής Ιστορίας.
Θα έλεγε κανείς ότι συμπληρώνει κατά ένα μέρος το έργο του αείμνηστου Νίκου Πολίτη, ο οποίος καταπιάστηκε επίσης με την καταγραφή του πατραϊκού αθλητισμού, ωστόσο δεν επικεντρώθηκε σ' αυτόν.
Διότι ο Νίκος Πολίτης μέσα από μια σφαιρική αντίληψη έγραψε βιβλία, μεταξύ άλλων, και για τον πατραϊκό Τύπο, για τους γραφικούς τύπους της Πάτρας, για τους πρώτους φωτογράφους της, καθώς και για το Πατρινό Καρναβάλι σε ένα βιβλίο που είναι στις μέρες μας σημείο αναφοράς.
Ο Τάσσος Σταθόπουλος, λόγω της δημοσιογραφικής ιδιότητάς του, έχει εστιάσει στην καταγραφή της αθλητικής Ιστορίας. Εξ ου και η σημασία της συνεισφοράς του στην ιστορική έρευνα με τοπικό πρόσημο.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Νίκος Πολίτης του χθες, ο Τάσσος Σταθόπουλος του σήμερα, κάποιος άλλος ιστορικός ερευνητής του αύριο, προσπάθησε, προσπαθεί και θα προσπαθήσει να καταγράψει την Ιστορία μας, αυτή που δεν γνωρίζουμε όπως θα έπρεπε, για να μην πούμε ότι ως επί το πλείστον την αγνοούμε.
Ποιος ήταν, φερ' ειπείν, ο Χρήστος Κορύλλος και τι προσέφερε στην πόλη αυτή; Ενας στους δέκα (και βάλε) Πατρινούς θα είναι σε θέση να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα.
Οπως οι περισσότεροι, επίσης, αγνοούν ποιος ήταν ο Σταμάτης Βούλγαρης, καθώς και ότι εκπόνησε το πρωτοποριακό για την εποχή του ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης, χάρη στο οποίο η Πάτρα αντέχει (όσο αντέχει) ακόμη.
Οσον αφορά στον Μαιζών, σίγουρα τον έχουν ακουστά, καθώς τον βρίσκουν μπροστά στην καθημερινότητα τους λόγω της κεντρικής οδού του έχει πάρει το όνομα του, αλλά και πάλι η πλειοψηφία των Πατρινών (πέρα από το «Μαιζώνος)» έχει μαύρα μεσάνυχτα για την πηγή προέλευσης της εν λόγω ονοματοθεσίας.
Κατόπιν αυτών, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι είναι αδήριτη ανάγκη να μάθουμε και να μελετήσουμε εμβριθώς την (τοπική) Ιστορία μας, στην οποία οι επιδόσεις μας είναι επί του παρόντος απογοητευτικές και παίρνουν βαθμό πολύ κάτω από τη βάση.
Ομως, ας συνειδητοποιήσουμε ότι επιβάλλεται να ξέρουμε από πού ήλθαμε και προς τα πού βαδίζουμε.
Αλλωστε, σύμφωνα με μια γνωστή ρήση, εάν θέλεις να πας μπροστά πρέπει να κοιτάξεις προηγουμένως πίσω βλέπεις και το φάουλ που έκανες και πας να το διορθώσεις...


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top