Πάτρα:Καταφύγιο ζωής για καρκινοπαθείς η "ΕΛΠΙΔΑ" από πολλές πόλεις της ΕλλάδαςΠάτρα:Καταφύγιο ζωής για καρκινοπαθείς η "ΕΛΠΙΔΑ" από πολλές πόλεις της Ελλάδας


Ο νομός Ηλείας εμφανίζει το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε καρκίνο, ενώ ακολουθεί το νησί της Ζακύνθου και η Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν από την καταγραφή και ανάλυση των στοιχείων του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η ΕΛΠΙΔΑ». Ο πρωτοποριακός ξενώνας για όλη την Ελλάδα, κατά τα τρία χρόνια της λειτουργίας του έχει προσφέρει 10.800 διανυκτερεύσεις στους ογκολογικούς ασθενείς από την Κρήτη, την Ήπειρο, την Εύβοια κι όλη την Πελοπόννησο.
Υπενθυμίζουμε ότι κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και με τη συμμετοχή της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας επί Δημήτρη Κατσικόπουλου, με προϋπολογισμό 2.641.232 ευρώ και τις χορηγίες επιχειρήσεων, κοινωνικών φορέων και ευαίσθητων συνανθρώπων μας. Με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι στην ευθύνη πλέον της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Τόσο ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας όσο και σύσσωμο το περιφερειακό συμβούλιο με την μέριμνα και της εκτελεστικής γραμματέως Διονυσίας Μαράτου έχουν υιοθετήσει το συγκεκριμένο ίδρυμα κι αυτό το αποδεικνύουν με τις συνεχείς αποφάσεις στήριξής του που λαμβάνουν. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε ότι για το 2017 έχουν εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο δαπάνες ύψους 250.000,00 ευρώ.
Το Ίδρυμα λειτουργεί και φιλοξενεί ογκολογικούς ασθενείς από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Πελοπόννησο, τα Ιόνια Νησιά, τη Φωκίδα και από τη Φθιώτιδα, σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη των Ιατρών Ογκολόγων των Νοσοκομείων της ευρύτερης περιοχής μας. Πραγματοποιούνται διανυκτερεύσεις και από διάφορες περιοχές της χώρας όπως Μεσσηνία, Νάξο, Μήλο, Αττική, Λαμία, Λακωνία, Κρήτη, Εύβοια, Κόρινθο, Αργολίδα, Ιωάννινα έως και την Καβάλα και αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο παροχής των υπηρεσιών υγείας από τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της περιοχής μας στους ασθενείς με καρκίνο, καθώς και στους ασθενείς της μονάδας μεταμόσχευσης του ΠΓΝΠ.
Το Ιδρυμα στο οποίο διευθυντής είναι ο Χρήστος Παπασημακόπουλος, στηρίζουν ανιδιοτελώς ο Σύλλογος Κοινωνιολόγων Πατρών καθώς και ο Καθηγητής-Ψυχίατρος Γεώργιος Μανωλέσος, ο οποίος επισκέπτεται με την ομάδα του συγκεκριμένες μέρες και ώρες του μήνα και παρέχουν στους ασθενείς και τους συνοδούς τους ψυχολογική και συμβουλευτική στήριξη.
Η σίτιση παρέχεται από τη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πατρών και το Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Βέβαια όπως έχει επισημάνει η κ. Μασσαρά που είναι και πρόεδρος του ιδρύματος για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών, υπάρχουν χορηγίες και προσφορές από ευαίσθητους φορείς και πολίτες. Στη βοήθεια όλων αυτών στηρίζεται και η κάλυψη άμεσων αναγκών. Τόσο η ίδια και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. όσο και ο κ. Κατσιφάρας και όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζουν δημοσίως τις θερμές τους ευχαριστίες προς όλους αυτούς.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος εκτός από την κ. Μασσαρά απαρτίζουν ο Χαράλαμπος Καλόφωνος καθηγητή Ογκολογίας, ως αντιπρόεδρος και ως μέλη οι: Δημήτριος Καρδαμάκης καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής, Κωνσταντίνος Λέων δικηγόρος, Γεώργιος Παπανικολάου οικονομολόγος, Ιωάννης Γιαννακόπουλος γιατρός και Ζωή Παπαδοπούλου- Κωνσταντινοπούλου Ζωή δικηγόρος. Σημαντική είναι η στήριξη που παρέχει στο ίδρυμα ο Σύλλογος Εθελοντών του Ιδρύματος «ΕΛΠΙΔΑ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα αρχεία του Ιδρύματος, οι περισσότεροι ασθενείς που φιλοξενήθηκαν σε αυτό προέρχονται από το νομό Ηλείας.
Συγκεκριμένα τα τρία αυτά χρόνια η πλειοψηφία των διανυκτερευσάντων 2.104 είναι από τον νομό Ηλείας. Ακολουθεί η Ζάκυνθος με 2.045, η Αιτωλοακαρνανία με 1683, η Μεσσηνία με 1.213, η Κεφαλονιά με 646, η Κορινθία με 495, η Αχαΐα (κυρίως ορεινή διότι οι κάτοικοι των υπόλοιπων περιοχών του νομού επιστρέφουν στα σπίτια τους δεν έχουν ανάγκη διανυκτέρευσης) 326, από την Φωκίδα 300, την Ιθάκη 292, τη Λευκάδα 288, από την Αττική 182, από τα Χανιά 47 και πολλές άλλες περιοχές. 


ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top