Στην τελική ευθεία μπαίνει η συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία που θα εκχωρεί επίσημα πια τη διακυβέρνηση της χώρας στον αυταρχικό πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οριστικοποιήθηκε η σχετική συμφωνία μεταξύ του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού AKP και των ακροδεξιών εθνικιστών του MHP.

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση την επόμενη εβδομάδα, αφού μπουν οι τελευταίες πινελιές, ανακοίνωσαν μετά τη χθεσινή συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κι ο επικεφαλής του MHP (και των υπερεθνικιστών Γκρίζων Λύκων) Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι δυο τους κατέληξαν σε επιμέρους λεπτομέρειες της συνταγματικής τροποποίησης, που επιφέρει αλλαγή πολιτεύματος από κοινοβουλευτική προεδρευόμενη δημοκρατία σε προεδρικό σύστημα (τύπου Γαλλίας).

Εντός 60 ημερών από την έγκρισή του (μόνο με τις 356 ψήφους των βουλευτών των δύο κομμάτων), το νέο Σύνταγμα θα τεθεί σε δημοψήφισμα πιθανώς στις αρχές του καλοκαιριού του 2017.

Ο Γιλντιρίμ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, δημοσιοποιώντας μόνο πως η συνταγματική αναθεώρηση θα δώσει (και τυπικά πλέον) στον πρόεδρο της Τουρκίας το δικαίωμα να διατηρεί σχέσεις με το κόμμα του.


Ο ηγέτης του ακροδεξιού ΜΗΡ, Μπαχτσελί και ο πρωθυπουργός του ισλαμιστικού ΑΚΡ, Γιλντιρίμ, οι οποίοι με τη συμφωνία τους εκχωρούν και επίσημα τη διακυβέρνηση στον αυταρχικό «σουλτάνο» | ΑΡ

Πιο αποκαλυπτικός υπήρξε ο επικεφαλής της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Μουσταφά Σεντόπ.

Οπως είπε στο πρακτορείο Anadolu, ο πρόεδρος της χώρας θα αναλάβει όλες τις εξουσίες του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου, δεν θα έχει όμως ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση τη δικαιοδοσία να καταθέτουν νομοσχέδια, παρά μόνον οι βουλευτές.

Από την άλλη, ο πρόεδρος θα μπορεί να εκδίδει προεδρικά διατάγματα και να βάζει βέτο σε νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή, ενώ παράλληλα θα ετοιμάζει και θα υποβάλλει προς κοινοβουλευτική ψήφιση τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι αποφάσεις της προεδρίας θα εποπτεύονται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μιλώντας πρόσφατα στη Hurriyet, ο Γιλντιρίμ άφησε να εννοηθεί πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, θα μπορούσε να αρθεί πριν από το δημοψήφισμα. Η παράτασή της λήγει στις 21 Ιανουαρίου 2017.

Εκπρόσωπος πάντως του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP (η ηγεσία και βουλευτές του οποίου παραμένουν προφυλακισμένοι, κατηγορούμενοι βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου) προειδοποίησε πως AKP και MHP επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν ένα νέο δεξιό «εθνικιστικό μέτωπο» στη γείτονα.

Αμφισβήτησε παράλληλα τη νομιμότητα του νέου Συντάγματος αν εγκριθεί υπό το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, παραπέμποντας στη συνταγματική αναθεώρηση του 1982 που υπερψηφίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top