Κρίθηκε αθώος για την παράλληλη απασχόληση σε ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΔΝΤ

Επί πέντε ώρες το Δ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας εξέταζε την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου όσον αφορά το σκέλος της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση. Το δικαστήριο, με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας Ελένης Σίσκου, κατέληξε στην αθώωση του πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ., παρά τις αιχμηρές καταθέσεις των πρώην μελών της Αρχής Νικόλαου Λογοθέτη και Ζωής Γεωργαντά για τον τρόπο λειτουργίας του κ. Γεωργίου στην ανεξάρτητη Αρχή.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Ανδρέας Γεωργίου είχε διαπράξει παράβαση καθήκοντος γιατί διατήρησε για ορισμένους μήνες από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και εκείνη του υπαλλήλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οκτώ μάρτυρες

Παράλληλα, αντιμετώπιζε κατηγορία γιατί δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αν και είχε σχετική υποχρέωση βάσει του νόμου, με αποτέλεσμα να λάβει όλες τις αποφάσεις για τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης κατέθεσαν χθες οκτώ μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και τρία στελέχη της Eurostat και άλλων ευρωπαϊκών στατιστικών οργανισμών, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν των ενεργειών του κ. Γεωργίου. Αντίθετα, οι καταθέσεις των πρώην μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Νικόλαου Λογοθέτη και Ζωής Γεωργαντά ήταν δριμείες! «Ηταν ο τρόπος να νομιμοποιηθεί τον πρώτο Μνημόνιο και να ανοίξει ο δρόμος για το δεύτερο και χειρότερο Μνημόνιο. Ηταν εντολές που ακολούθησε κατά γράμμα, ιδίως όταν κατάλαβε ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. διαφωνούσε μαζί του» κατέθεσε ο κ. Λογοθέτης για το γεγονός ότι ο Ανδρέας Γεωργίου από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά δεν συγκάλεσε το Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ., στέλνοντας, χωρίς να λάβει τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών, τα στοιχεία για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στη Eurostat. 

«Σύμφωνα με τον νόμο, τα στοιχεία έπρεπε να τα συζητήσει με όλους μας. Τον Νοέμβριο του 2010 παρέδωσε παρανόμως τα στοιχεία αυτά. Αυτό το έκανε για την υλοποίηση του σχεδίου που είχε κατά νου μαζί με τον κύριο Παπακωνσταντίνου και την Τρόικα» ανέφερε -μεταξύ άλλων- η Ζωή Γεωργαντά.

Από την πλευρά της η εισαγγελέας επικαλέστηκε έγγραφο του ΔΝΤ στο οποίο -όπως ανέφερε- διευκρινίζεται πως ο κ. Γεωργίου είχε άδεια άνευ αποδοχών και κατέληξε πως η παράβαση είναι «άνευ ποινικού περιεχομένου». Επιπλέον, επισήμανε πως δεν προέκυψε ότι υπήρχε σκοπός εκ μέρους του κ. Γεωργίου να ενισχύσει την εξουσία του ως επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αντίθετα η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον νομοθέτη.
Υπενθυμίζεται πως ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών εκκρεμεί το κακουργηματικό σκέλος της υπόθεσης που αφορά την κατηγορία για το αν διογκώθηκε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top