Της Κατερίνας Κοσμά

Οι μπίζνες «εισβάλλουν» δυνατά στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και μάλιστα με τη συναίνεση των πολιτών! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, βάσει της οποίας η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει ότι ο νέος «πλανητάρχης» θα μπορούσε να ... κρατήσει τις επιχειρήσεις του.

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα που ... κουβαλάει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου παράλληλα με το προεδρικό αξίωμα είναι τεράστια, καθώς με τις πολιτικές του αποφάσεις θα έχει πλέον τη δύναμη να επηρεάσει την ομαλή πορεία της «αυτοκρατορίας» του.Οι αναλυτές προειδοποιούν για μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση συμφερόντων από τη στιγμή που τουλάχιστον 111 επιχειρήσεις του δραστηριοποιούνται από τη Βόρειο Αμερική έως την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, ενώ ο ίδιος έχει μετοχές σε περισσότερες από 500 ομίλους ανά την υφήλιο!

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατέχει ξενοδοχεία και συγκροτήματα γκολφ από τον Παναμά έως τη Σκωτία, έχει προαναγγείλει ότι θα εκθέσει λεπτομερώς σε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου τον τρόπο με τον οποίο θα αποκοπεί από τις επιχειρήσεις του. Έκανε δε γνωστό μέσω μιας σειράς από μηνύματα στο Twitter ότι «δημιουργούνται νόμιμα έγγραφα τα οποία θα τον βγάλουν εντελώς από τις επιχειρηματικές λειτουργίες».

Προεκλογικά ο μεγιστάνας στον κλάδο των ακινήτων είχε δεσμευτεί ότι σε περίπτωση επικράτησής του θα εμπιστευόταν τη διαχείριση των εταιρειών του που επεκτείνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, στα τρία μεγαλύτερα παιδιά του: τον 38χρονο Ντον, την 35χρονη Ιβάνκα και τον 32χρονο Έρικ. Θα δημιουργούσε, δηλαδή, ένα «Blind Trust», μια ανεξάρτητη οικονομική δομή, η οποία δεν θα του επέτρεπε να παρακολουθεί τις επιχειρήσεις του.

Ωστόσο, λίγες μόλις μέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές σάλο προκάλεσε σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης η πληροφορία ότι ο 70χρονος Τραμπ είχε λίγα 24ωρα μετά τη θριαμβευτική του νίκη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αργεντινό πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε από τον λατινοαμερικανό ηγέτη να συμβάλλει ώστε να διευκολυνθεί η κατασκευή ενός ουρανοξύστη (Tower Trump) στο Μπουένος Άιρες. Εκπρόσωπος του Μάκρι έσπευσε να διαψεύσει την εν λόγω διαρροή, επισημαίνοντας ότι οι δύο άντρες συνομίλησαν αποκλειστικά για τις διμερείς σχέσεις.

Forbes
Ανεξάρτητα με το περιεχόμενο της συζήτησης, το περιστατικό αποκάλυψε τους κινδύνους που κρύβει η εκλογή στην προεδρία ενός ανθρώπου με περιουσία ύψους από 3,7 (στοιχεία Forbes) έως και 10 δισ. δολάρια (όπως ο ίδιος υποστηρίζει). Βάσει των ευρημάτων της National Poll Bloomberg, τα δύο τρίτα των ενηλίκων στις ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στο να είναι σωστός και δίκαιος πρόεδρος ή ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ενώ ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό (το 69%) υποστηρίζει ότι θα ήταν παρατραβηγμένο τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του να εξαναγκαστεί να πουλήσει τις επιχειρήσεις του ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις συμφερόντων.

Επιπλέον, το 51% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι με τη νίκη του Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας θα θέσει καλύτερα τα συμφέροντα του αμερικανικού έθνους μπροστά από τα οικονομικά της οικογένειάς του, από την στιγμή που συναναστρέφεται και θα διαβουλεύεται με ξένους ηγέτες.

Πάντως το Γραφείο Κυβερνητικών Ηθών, που δεν πρόσκειται σε κανένα κόμμα, ένα παράρτημα της κυβέρνησης το οποίο έχει την εποπτεία προγραμμάτων σχετικά με τη διαφάνεια στην εκτελεστική εξουσία, εξέδωσε πρόσφατα μια δήλωση στην οποία χαιρέτησε τον στόχο του Τραμπ και στην οποία άφησε να εννοηθεί ότι του προτείνει να αποχωριστεί εντελώς τις επιχειρήσεις του. «Η εκποίηση επιλύει τις συγκρούσεις συμφερόντων με τρόπο που η μεταφορά της διοίκησης δεν κάνει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 55 % των ερωτηθέντων επισήμανε ότι είναι πιο αισιόδοξο για την προεδρία του Τραμπ, βασιζόμενο σε δηλώσεις που είχε προβεί ο πρόεδρος πριν από την εκλογή του (8 Νοεμβρίου), ενώ το 35 % ανέφερε ότι είναι πιο απαισιόδοξο.

Επιπλέον το ποσοστό δημοτικότητάς του «σκαρφάλωσε» στο 50% έναντι 33% τον περασμένο Αύγουστο, παραμένει όμως εξαιρετικά χαμηλό με το ποσοστό του Μπαράκ Ομπάμα πίσω στο 2009 που μετά την ανάληψη της προεδρίας είχε φτάσει στο 78%.

Επιπλέον, το 87% των ψηφοφόρων του Τραμπ υποστήριξε, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ότι είναι πιο αισιόδοξο για το μέλλον της οικονομίας της χώρας. Ωστόσο το 69% των ψηφοφόρων της Χίλαρι Κλίντον ανέφερε ότι είναι πιο απαισιόδοξο για το μέλλον της οικονομίας της χώρας. Όσον αφορά στις αναπροσαρμογές που θα εφαρμόσει ο κ. Τραμπ στην πολιτική του, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδειξαν ότι:

Το 73% των Αμερικανών πολιτών απαντά πως δεν έχει πρόβλημα για ορισμένα θέματα, ενώ μόλις το 20% αναφέρει πως «ο Τραμπ δεν τήρησε τις υποσχέσεις του». Μόλις το 7% των πολιτών δεν εξέφρασε καθαρή άποψη επί του θέματος.

Σημειώνεται ότι με μετοχές σε πάνω από 500 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο ο Τραμπ, έχει περισσότερες συγκρούσεις συμφερόντων από όσες είχε οποιοσδήποτε πρόεδρος των ΗΠΑ στο παρελθόν. Οι σχέσεις του φτάνουν μέχρι τη Σαουδική Αραβία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ή την Κίνα, χώρες που οι ΗΠΑ διατηρούν πολύπλοκες διπλωματικές σχέσεις. Κατά συνέπεια το ερώτημα εάν ο νέος πρόεδρος θα παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον των Αμερικανών πολιτών, είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Σημειώνεται πως Τραμπ έκανε την περιουσία του ιδρύοντας ένα τεράστιο δίκτυο ξενοδοχείων και πολυτελών κτιρίων (αξίας 2,8 δισ. ευρώ), εν μέσω άλλων επενδύσεων στην Trump Organization, έναν όμιλο ο οποίος διαχειρίζεται όλες τις δραστηριότητές του και ο οποίος απασχολεί 22.500 άτομα.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top