Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που υποστηρίζουν πως δεν χρειάζονται έναν σύντροφο στη ζωή τους για να είναι ευτυχισμένοι αρκεί να έχουν μια καλή δουλειά που τους προσφέρει έναν υψηλό μισθό ώστε να ζουν τη ζωή τους όπως θέλουν χωρίς να τους λείπει τίποτα. Κι όμως! Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως ο έρωτας στη ζωή ενός ανθρώπου του προσφέρει περισσότερη ευτυχία από τα λεφτά.

Ερευνητές από το περίφημο London School of Economics στη Βρετανία εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα αρκετών διεθνών δημοσκοπήσεων στις οποίες περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν απαντήσει σε ερωτήματα για το τι και πόσο επηρεάζει την ευτυχία τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνέδριο για την ευεξία που διοργανώνει η LSE μαζί με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), έδειξαν πως ο διπλασιασμός του μισθού αυξάνει την ευτυχία που νιώθει κανείς κατά μόλις 0,2 βαθμούς σε μία κλίμακα από 0 έως 10. Η ύπαρξη ενός μόνιμου συντρόφου όμως αυξάνει την ευτυχία κατά 0,6 βαθμούς, ενώ η απώλεια του συντρόφου είτε οφείλεται σε χωρισμό είτε σε θάνατο την μειώνει κατ’ ανάλογο βαθμό.

Από την έρευνα φάνηκε πως η καλή ψυχική υγεία σε συνδυασμό με την ύπαρξη συντρόφου συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην αίσθηση της ευτυχίας απ’ ό,τι οικονομικοί παράγοντες, όπως ο διπλασιασμός του μισθού.
Τα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές και η ανεργία, όμως, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας απ’ όλους, αφού το καθένα την μειώνουν κατά 0,7 βαθμούς.

Τα ευρήματα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι «έχουμε ανάγκη να μας έχουν οι άλλοι ανάγκη, καθώς και να μην είμαστε μόνοι, αλλά να έχουμε ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή μας», λένε οι ερευνητές.

Επιπλέον, «είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε μία δουλειά και να μην καθόμαστε αδρανείς γιατί αυτό μειώνει την αυτοαξία και την ευτυχία μας».


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top