Από τον Σωτήρη Λέτσιο
Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να περιφρονεί ανενόχλητη το Διεθνές Δίκαιο, καταπατώντας βάναυσα τα θρησκευτικά δικαιώματα όλων των ορθοδόξων οι οποίοι διαβιούν επί αιώνες στα εδάφη της, ενώ, από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα αρκείται στη «χλιαρή» και… διπλωματική, εκ τους ασφαλούς αντίδραση!

Με αφορμή την κατάθεση ερώτησης προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά από τον βουλευτή της Ν.Δ. Μάξιμο Χαρακόπουλο σχετικά με την κατάσταση των χριστιανικών εκκλησιών στην Τουρκία, ο υπουργός επιλέγει την οδό των συνήθων διαπιστώσεων επί του θέματος! Δηλαδή, από τη μια, δηλώνει ότι «η Τουρκία οφείλει (sic) να σέβεται τη θρησκευτική αξία όλων των πολιτιστικών μνημείων» και, από την άλλη, πως συγχρόνως η Ελλάδα έχει φροντίσει να ενημερώσει τόσο την Ε.Ε. όσο και τους διεθνείς οργανισμούς. Θέλοντας δε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις ενέργειες της ελληνικής πλευράς, σημειώνει ότι το εν λόγω θέμα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη στις διμερείς επαφές με την Τουρκία, με αποκορύφωμα την εξής φράση: «Αναμένουμε να προβεί (σ.σ.: η Τουρκία) στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις (!)».

Βέβαια, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των κινήσεων Κοτζιά, οι ορθόδοξοι χριστιανοί καθόλου δεν εκπλήσσονται από τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας. Είναι ακόμη ζωντανές οι μνήμες από όσα έχουμε υποστεί από πλευράς Τουρκίας στο μακρινό και πρόσφατο παρελθόν με τη μορφή είτε διώξεων είτε καταπατήσεων περιουσιών.
Το πιο πρόσφατο κρούσμα αφορά την απαλλοτρίωση χριστιανικών εκκλησιών από την κυβέρνηση της Αγκυρας, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών διεθνών οργανισμών. Σύμφωνα με την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Watch Monitor, η οποία δημοσιεύτηκε σε διεθνή και εγχώρια μέσα, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην αυθαίρετη απαλλοτρίωση έξι χριστιανικών εκκλησιών στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, στην ανατολική Τουρκία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι λατρευτικοί χώροι πέρασαν στη δικαιοδοσία του τουρκικού κράτους.

ΔΗΘΕΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ
Η απαλλοτρίωση, όπως αναγράφεται στην αναφορά της οργάνωσης, έγινε υπό το πρόσχημα της ανοικοδόμησης και αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου της πόλης, στην οποία, όπως είναι γνωστό, τους τελευταίους μήνες διεξάγονται σφοδρές και αιματηρές συγκρούσεις. Οπως αναφέρεται στην συγκεκριμένη έκθεση, οι εναπομείναντες χριστιανοί της περιοχής (Αρμένιοι, Ασσύριοι, Χαλδαίοι και Τούρκοι) δεν έχουν πρόσβαση στους λατρευτικούς χώρους τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λατρευτικά οικοδομήματα ανήκουν στη Συρορθόδοξη Εκκλησία, στην Καθολική Εκκλησία καθώς και σε προτεσταντική ομολογία, ενώ μερικά από αυτά έχουν ιστορία πολλών αιώνων. Μάλιστα, η Συρορθόδοξη Εκκλησία της Παρθένου Μαρίας είναι ηλικίας 1.700 ετών! «Ολα τα παραπάνω ενισχύουν την πεποίθηση ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια γενοκτονίας της ιστορικής μνήμης» αναφέρει ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και προσθέτει: «Η προσπάθεια αυτή έρχεται να ολοκληρώσει τη γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής κατά τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα».

ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΤΕΜΕΝΗ
Ολες αυτές οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επιδιώκεται η εξαφάνιση και των ιστορικών τεκμηρίων της παρουσίας των χριστιανών στη Μικρά Ασία, είτε αυτά είναι εκκλησίες είτε μνημεία ή ακόμη και νεκροταφεία! Αλλωστε, όπως ήδη είναι γνωστό, εδώ και πολύ καιρό τρεις παλαιότατες βυζαντινές εκκλησίες, της Αγίας του Θεού Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας, στην Τραπεζούντα του Πόντου και την Αδριανούπολη της ανατολικής Θράκης, έχουν μετατραπεί σε ισλαμικά τεμένη, στο πλαίσιο της ίδιας βάναυσης διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας. Με τέτοιου είδους πολιτικές ενέργειες δεν μπορεί, ασφαλώς, να ισχυρίζεται η Τουρκία ότι εφαρμόζει με συνέπεια τις αρχές ενός σύγχρονου κράτους δικαίου, όπου, μεταξύ άλλων, γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η θρησκευτική ελευθερία. Αντιθέτως, αυξάνονται οι φόβοι ότι στο μέλλον θα συμβούν και χειρότερα.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top