Φλοίσβος, Μνημείο Υποβρυχίων

Τελευταία φορά που ήμουν εκεί, 1η Οκτωβρίου, δεν υπήρχε. Την Κυριακή, πρώτος χειμωνιάτικος περίπατος στο ηλιόλουστο Φάληρο, ήταν εκεί. Στητό και καμαρωτό, προκυμαία Φλοίσβου, άκρη του πάρκου.
Μνημείο Υποβρυχίων: ένας πυργίσκος υποβρυχίου σε βάθρο. Ωραίο, σκέφτηκα: σε όσους πλέουν στον Σαρωνικό, θα φαίνεται σαν αναδυόμενο υποβρύχιο.
Ανέβηκα τα τρία-τέσσερα σκαλιά του βάθρου. Σημαίες κυανόλευκες και πινακίδες κατατοπιστικές και αφιερωματικές, μαρμάρινες. Εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο.
Φτιάχτηκε από τον Δήμο Φαλήρου, με βοήθεια του Ναυτικού Κλιμακίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έπειτα από πρόταση του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων. Τον πυργίσκο προσέφερε το Αρχηγείο Πολεμικού Ναυτικού.
Υποβρύχια που βυθίστηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο (τέσσερα, στα έξι όλα κι όλα), άντρες που χάθηκαν (108 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες).
Εμεινα σε ένα όνομα: Σ. Γιαλοψός, δίοπος εσχαρεύς (μάγειρας). Σπάνιο επώνυμο! Να είναι απλή συνεπωνυμία; Αναρωτήθηκα: Οι τρεις ναυτικοί μας, που σκοτώθηκαν με το μοιραίο ελικόπτερο (στο «μοιραίο» όλο και παραχώνουμε κάποια λάθη, αλλά ποιος τα θυμάται ύστερα από 21 χρόνια: 31 Ιανουαρίου 1996…):
Παναγιώτης Βλαχάκος υποπλοίαρχος, Χριστόδουλος Καραθανάσης υποπλοίαρχος, Εκτορας Γιαλοψός αρχικελευστής. Μνημείο τους, στην πλατεία Ρηγίλλης. Να υπάρχει άραγε βαθμός συγγένειας ανάμεσα στον Σ., τον εσχαρέα, του Δευτέρου Παγκοσμίου και τον Εκτορα των Ιμίων; Δεν μας είναι στην Ελλάδα ξένες οι τραγωδίες.
Ο πυργίσκος τώρα. Εχει, πιστεύω, άμεση συνάφεια με τα Ιμια και ό,τι, σε προπαρασκευή και εξοπλισμούς, ακολούθησε έκτοτε.
Είναι από το υποβρύχιο «Ωκεανός». Μετά τα Ιμια αγοράσαμε υποβρύχια (γνωστές ιστορίες…), αλλά αγοράσαμε και υπηρεσίες αναβάθμισης παλαιών υποβρυχίων∙ όλες οι αγορές (και αυτό γνωστό), γερμανικές (ThyssenKrupp Marine).
Το «Ωκεανός» (ναυπήγηση 1978) είναι από τα αναβαθμισθέντα. Μόνο που και ο νέος «Ωκεανός» (παράδοση 2009, παραλαβή 2012!) είναι, μόνος του, ένα μεγάλο ερωτηματικό, μην πω τίποτα βαρύτερο. Μέχρι χαλκό (700 κιλά) από βάσεις μπαταριών ξαφρίσανε κάποιοι.

Ούτε να πενθήσεις δεν σ’ αφήνουνε…

ΠΗΓΗ : efsyn.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top