Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου | 
Με τις ομιλίες των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού (2017). Η κυβέρνηση έχοντας στις «αποσκευές» της τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup, εμφανίστηκε δικαιωμένη. Στον αντίποδα η αντιπολίτευση προέβλεψε 4ο Μνημόνιο και διαρκή επιτροπεία.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την ομιλία του πρωθυπουργού ενώ αμέσως μετά θα διεξαχθεί η καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά προσλαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Γενικοί εισηγητές έχουν οριστεί οι: Χρήστος Μπγιάλας από το ΣΥΡΙΖΑ, Κωστής Χατζηδάκης από τη Ν.Δ., Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και Γιώργος Κατσιαντώνης από την Ένωση Κεντρώων.

Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που καταρτίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Oι κύριοι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής του νέου έτους, όπως αποτυπώνονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού είναι:

• Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδός της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και

• Ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.
Δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα

«Ρεαλιστικός», «αναπτυξιακός» και «πλεονασματικός» είναι οι όροι που χρησιμοποίησε για τον προϋπολογισμό ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας ανοίγοντας στην Ολομέλεια τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού.

«Ο προϋπολογισμός του 2017, παγιώνει τη δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις αγορές και δίνει το μήνυμα ότι οι προϋπολογισμοί της χώρας μας δεν είναι πλέον ούτε πλασματικοί, ούτε ελλειμματικοί», ανέφερε ο Χρ. Μπγιάλας και υπογράμμισε ότι αυτή η εμπιστοσύνη αποδεικνύεται πλέον και με απολογιστικά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, αλλά και ειδικά του προϋπολογισμού του 2016, όπου έγινε σημαντική υπέρβαση των στόχων, σε αντίθεση προς όλες τις δυσοίωνες και καταστροφικές προβλέψεις που γίνονταν από την αντιπολίτευση, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην απόφαση του χθεσινού Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους, μια απόφαση που χαρακτήρισε σημαντική για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ την κάλεσε να εγκαταλείψει τα αφηγήματα του success story γιατί έχουν καταρριφθεί στην πράξη με το ιστορικό της αποτυχίας της.
Απλώς μια ρύθμιση εξυπηρέτησης του χρέους

Επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίσθηκε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup για το χρέος, σημείωσε πως ουσιαστικά όσα χρωστούσαμε θα συνεχίσουμε να χρωστάμε - και πρόκειται απλώς για μια ρύθμιση εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2060 και με την κυβέρνηση να αποδέχεται την διατήρηση πλεονάσματος 3,5 μεσοπρόθεσμα.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ επέκρινε την κυβέρνηση για το κόστος της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης και ταυτόχρονα επισήμανε ότι όλες οι προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι συνδεδεμένες με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων, αλλά είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις.

Σχολιάζοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, είπε: «Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει όταν επιβάλλει φόρους, ισχυριζόμενος ότι συμβάλλουν στην κοινωνική δικαιοσύνη! Πείτε μας λοιπόν: Οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές θα πληρώσουν 437 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης του ΦΠΑ; 422 εκατ. λόγω αύξησης της φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα; 89 εκατ. λόγω τελών στη συνδρομητική τηλεόραση και στην κινητή τηλεφωνία; 62 εκατ. λόγω αύξησης του φόρου στον ζύθο; 62 εκατ. λόγω φόρου στον καφέ; 142 εκατ. λόγω φόρων στα τσιγάρα;».

Είπε επίσης, ότι την ίδια ώρα που οι πολίτες φορτώνονται με φόρους, η φοροδιαφυγή συνεχίζεται, οι επενδύσεις δεν έρχονται, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξάνονται, μπαίνουν λουκέτα στις επιχειρήσεις και οι «διαρθρωτικές αλλαγές» της κυβέρνησης, «μας πάνε πίσω αντί να μας πάνε μπροστά».
ΚΚΕ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Π. Κουτσούκος μίλησε για «ακραίες, μακροχρόνιες και επαχθείς αποφάσεις για τη χώρα» υποστηρίζοντας ότι «αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια υπογράφουν τώρα με κλειστά μάτια και έχουν το θράσος να πανηγυρίζουν κι από πάνω». 

Ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ προχώρησε σε αποτίμηση του κυβερνητικού έργου. «Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η σκληρή διαπραγμάτευση που είχε κατάληξη και αποτέλεσμα τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που ασκούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», σημείωσε. 

Από το Ποτάμι ο Γ. Αμυράς υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης πάσχει από έλλειμμα αξιοπιστίας και μεταρρυθμίσεων και κατέληξε λέγοντας πως «εάν ζούσε ο Κέινς θα επέπληττε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που αν και καθηγητής ξέχασε όσα δίδασκε…».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top