«ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΖΗΛΕΥΟΥΝ»
Ιερώνυμος: «Νεφύδριον» οι προκλήσεις της Τουρκίας


Την ψυχραιμία όλων των Ελλήνων απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας συνέστησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, απαντώντας σε ερώτηση για την εξωτερική κατάσταση της χώρας σε σχέση με τους όμορους γείτονές μας.
 

 «'Αμα ρίξουμε μια ματιά μέσα στην ιστορία δεν είναι φαινόμενα πρωτόγνωρα. Πάντοτε υπάρχουν. Είμαστε μεταξύ πολλών ανθρώπων που μας ζηλεύουνε και είναι φυσικό να υπάρχουν αυτά, από τα βάθη των αιώνων. Αλλά να μη μας πιάνει πανικός, όλα θα περάσουν. Ο λαός να είναι ψύχραιμος. Είπε μια πολύ ωραία φράση ο 'Αγιος Χρυσόστομος «νεφύδριον και θάττον παρελεύσεται», δηλαδή μικρό νέφος είναι θα φυσήξει ο αέρας και θα το πάρει», σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναχώρησε σήμερα το πρωί για την Αθήνα, μετά την διήμερη επίσκεψή του στο νησί της Κέρκυρας για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της εορτής του προστάτη του νησιού Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ χθες το απόγευμα σε μία σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προς τιμήν του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την έρευνα και τη διεκπεραίωση της βυζαντινής τέχνης, τη διάσωση της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς, την ψηφιοποίηση εκκλησιαστικών αρχείων, καθώς και την οργάνωση εργαστηρίων αγιογραφίας κατά τα πρότυπα των Καλών Τεχνών της Σχολής Αγιογραφίας που οργάνωσε ο ίδιος κατά το παρελθόν.

«Όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να πάμε στην απέναντι όχθη»

Μήνυμα κοινής προσπάθειας για να ξεπεράσει η Ελλάδα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έστειλε από το αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» της Κέρκυρας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αποχωρώντας από το νησί.

«Για την πατρίδα μας, η οποία έχει πολλές δυσκολίες και αγωνίζονται αυτοί που έχουν τις ευθύνες σε οποιεσδήποτε θέσεις, ευχόμαστε να είναι αυτοί οι αγώνες καλοί και επιτυχείς, αλλά να μην είναι μονομερείς, γιατί κάθε αγώνας ο οποίος έχει μονομέρειες και δεν έχει μία ποικιλότητα, δεν έχει σύνολο απόψεων, είναι καταδικασμένος. Σήμερα στην πατρίδα μας περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, υπήρξαν και άλλες εποχές έτσι, είναι ανάγκη όλοι μαζί να επισημάνουμε τα δύσκολα σημεία, τις δυσκολίες που υπάρχουν και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να πάμε στην απέναντι όχθη. Αν έτσι λειτουργήσουμε, οι ευλογίες του Αγίου Σπυρίδωνος θα είναι πιο επιτυχείς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Κέρκυρας και τις Αρχές του τόπου για τη φιλοξενία και ευχήθηκε σε όλους τους Κερκυραίους.

«Εδώ στην Κέρκυρα όλα ήσαν και είναι λαμπρά. Φεύγω με αυτή τη γενική διαπίστωση και επικεντρώνω τη σκέψη μου πρώτα από όλα στην ευλογία, στην αγιαστική δύναμη, την παρουσία του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα. Γι άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκα στις σκέψεις μου, ότι αυτοί οι Άγιοι των νησιών όλων, αλλά ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, αφού είμαστε στο νησί του Αγίου Σπυρίδωνος, είναι σαν μία σκέπη πάνω σε αυτόν τον χώρο και το διαισθάνεται κανείς βλέποντας τη συμπάθεια, τον πόνο, την κατάνυξη, τη χαρά, στα πρόσωπα των ανθρώπων που μπαίνουν στον ναό και προσκυνούν τον Άγιο. Ευχαριστώ για την αγάπη και τη φιλοξενία του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Νεκταρίου και των Αρχών του τόπου, γιατί όλοι μας έχουμε την ανάγκη να αισθανθούμε ότι οι άνθρωποι μας αγαπούν. Φεύγουμε οπλισμένοι με περισσότερη χαρά, με περισσότερη όρεξη για εργασία και παίρνοντας σαν πρότυπο τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον οποίο αξιωθήκαμε να λειτουργήσουμε και να προσκυνήσουμε, να δώσουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο εργαζόμενοι για τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν και έχουν ανάγκη από μας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Ευχαριστούμε για την ευλογία που μας δώσατε. Ξέρετε, όταν ένας όταν δίνει αγάπη παίρνει αγάπη. Εσείς μας δώσατε μεγάλη αγάπη, μας δώσατε πολλά, τα οποία με τη σκέψη σας και σύνεσή σας τα μοιράζετε από πείρα μέσα στην εκκλησία και στον λαό της εκκλησίας μας. Χαιρόμαστε γι αυτό το οποίο είστε, αυτό το οποίο προσφέρετε και αυτό το οποίο αγωνίζεστε. Ευχαριστούμε ότι αυτά τα χαρίσματα τα δώσατε και τα μοιράσατε και εδώ στην Κέρκυρά μας. Η Κέρκυρα σας ανταποδίδει και την αγάπη και τον σεβασμό» δήλωσε ο μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων νήσων, Νεκτάριος.

«Η επίσκεψή σας μας γέμισε χαρά. Τα μηνύματα που εκπέμψατε είναι πολύ σημαντικά για να ξεφύγουμε από αυτόν τον κλοιό του ατομισμού, του εγώ και να δούμε το εμείς. Να κοιτάξουμε την ενότητα, την αλληλεγγύη και όλοι μαζί να παλέψουμε για τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας» ανέφερε ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο.

Αναχωρώντας ο κ. Ιερώνυμος, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί και πάλι το νησί το καλοκαίρι.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top