Το τελευταίο χαρτί του πρωθυπουργού
Πολιτική λύση για να αποφύγει νέα μέτρα ή εκλογές αναζητά ο Τσίπρας 


Γιάννης Μακρυγιάννης


Πάει Βερολίνο την Παρασκευή για να δει την Μέρκελ, ενώ νωρίτερα θα συναντηθεί με τον Ολάντ - Το παράδοξο πρωθυπουργικό εγχείρημα έχει ως στόχο να «αδειάσει» η καγκελάριος τον ΣόιμπλεΎστατη προσπάθεια να αποφύγει ένα νέο οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία πακέτο σκληρών μέτρων και κατ’ επέκταση να μην αντιμετωπίσει το δίλημμα «μέτρα ή εκλογές» καταβάλλει αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναζητώντας λύση στο δραματικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Η συνέχιση των συζητήσεων σε επίπεδο τρόικας είναι από δύσκολες έως αδύνατες πλέον, εκτός κι αν προκύψει – που δεν φαίνεται να προκύπτει όμως – πρόβλημα στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η Αθήνα ελπίζει δηλαδή μήπως τελικά οι διαφωνίες του Ταμείου με το Βερολίνο για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θέλει το τελευταίο, θα οδηγούσαν το ΔΝΤ να παραμείνει απλός τεχνικός σύμβουλος και στην επόμενη φάση του προγράμματος. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Το αδιέξοδο είναι αντιληπτό απ’ όλους και γι’ αυτό οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν σχεδόν παγώσει, με την τρόικα μάλλον να αδυνατεί να δώσει έναν ορίζοντα για τις διαπραγματεύσεις και την ολοκλήρωσή τους. Είναι σαφές δε ότι ειδικά οι επικεφαλής των Θεσμών δεν πρόκειται να έλθουν στην Αθήνα πριν την επόμενη εβδομάδα πλέον.

Ο κ. Τσίπρας ρίχνει πια το βάρος του, όπως είχε σχεδιάσει άλλωστε, μετά το ανεπιτυχές για τη δικαίωση των ελληνικών προσδοκιών Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, στις πολιτικές συζητήσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες. Οι οποίες ωστόσο θα μπορούσαν απλώς να περιοριστούν στην εξής μία: τη συζήτηση με την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία θα έχει γεύμα στο Βερολίνο το μεσημέρι της Παρασκευής. Ουσιαστικά δηλαδή είναι η καγκελάριος της Γερμανίας που μπορεί να λύσει ή να κόψει τον γόρδιο δεσμό. Ούτε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, που θα δει την Πέμπτη, ούτε ο Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο θα συναντήσει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ την ίδια ημέρα, ούτε καν ο Γερμανός Αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο θα τα πει το απόγευμα της Παρασκευής είναι σε θέση, για διάφορους και διαφορετικούς λόγους ο καθένας να δώσει την παραμικρή ώθηση στο ελληνικό πρόβλημα.

Το παράδοξο της προσπάθειας του πρωθυπουργού είναι ότι ουσιαστικά θα καλέσει την κυρία Μέρκελ να… συγκρουστεί με τον πιο στενό της συνεργάτη τον Β. Σόιμπλε και να ανατρέψει η καγκελάριος τους σχεδιασμούς του υπουργού της επί των Οικονομικών, που επέβαλε τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κατ’ εφαρμογή πάντως του τρίτου μνημονίου και επιμένει στην έλευση του ΔΝΤ! Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό, να επιλέξει δηλαδή η κυρία Μέρκελ άλλη πορεία από εκείνη που χάραξε ο κ. Σόιμπλε, κατ’ άλλους όμως η παραδοξότητα αυτής της αποστολής του κ. Τσίπρα καταδεικνύει και το πόσο απίθανο είναι να υπάρξει όντως μία άλλη πολιτική λύση.

Εάν ο πρωθυπουργός δεν καταφέρει να μειωθούν οι πρωτογενή πλεονάσματα και να μην ζητηθεί από τους δανειστές να λάβει η κυβέρνηση και νέα μέτρα, τότε το δίλημμα θα είναι αδυσώπητο και θα μοιάζει πολύ με την κατάσταση του Ιουλίου του 2015: ένας οδυνηρός συμβιβασμός με νέα σκληρά μέτρα και συνέχιση της επιτροπείας έως το 2020 τουλάχιστον, ακόμη και με τη μορφή ενός τέταρτου μνημονίου ή προσφυγή άμεσα σε εκλογές;

Το Μαξίμου θεωρεί ότι το δίλημμα εξ αντικειμένου και αφήνει να εννοηθεί ότι προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο εκλογών, τις οποίες δεν θέλει μεν, αλλά μπορεί να τις επιβάλλουν και να τις προκαλέσουν οι δανειστές. Εκτιμά όμως ότι μέσα σε αυτό το ρευστό ευρωπαϊκό πεδίο η κυρία Μέρκελ δεν θα θελήσει αναζωπύρωση της ελληνικής πολιτικής κρίσης και θα δώσει περιθώριο και χρόνο στην κυβέρνηση να συνεχίσει.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top