Οι Ελληνες ήταν ανέκαθεν επιχειρηματικά μυαλά. Γεννούσαν ιδέες, ήταν επινοητικοί, ρίσκαραν για να μεγαλουργήσουν, το κατάφεραν κυρίως στο εξωτερικό, επειδή τους δόθηκαν ευκαιρίες. Η έρευνα του ΙΟΒΕ, στην οποία καταγράφεται η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι αποκαλυπτική ως προς την τεράστια ζημιά που έχει προκληθεί στη χώρα. Οχι μόνο λόγω του brain drain που αποστερεί καλά μυαλά από την Ελλάδα, αλλά και γιατί όλο και περισσότεροι πολίτες αποφασίζουν να μείνουν εκτός αγοράς, διότι δεν έχουν κίνητρα για να παραμείνουν.

Βεβαίως, υπάρχει η στρεβλή επιχειρηματικότητα. Εκείνη όπου όλοι οι Ελληνες ανοίγουν καταστήματα εστίασης ή ένδυσης και υπόδησης, με αποτέλεσμα να βάζουν λουκέτο μέσα σε λίγους μήνες λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού. Αλλά στην περίπτωση αυτή η αιτία είναι η έλλειψη ιδεών που γέννησε η νωθρότητα και η «εύκολη» επιχειρηματικότητα στα χρόνια των... παχέων αγελάδων. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, πέρυσι 200 χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν την αγορά και οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή σε αγροτικές εργασίες, προφανώς για να επιβιώσουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι δυσμενές, ρηχό, με έλλειψη καινοτομίας και με την απαισιοδοξία να σκιάζει τα πάντα. Παράλληλα, τα αντικίνητρα παραμένουν ισχυρά. Για την έναρξη μιας επιχείρησης απαιτείται αρχικό κεφάλαιο 30 χιλ. ευρώ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι μόλις 16.400 ευρώ.

Ολα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση «σκότωσε» την επιχειρηματικότητα, μετέτρεψε τους άλλοτε πολυμήχανους Ελληνες σε «ρομπότ» που προσπαθούν απλά να επιβιώσουν και δημιούργησε ένα κακό κλίμα για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών που θα φέρουν ανάπτυξη στη χώρα.

Είναι ίσως η χειρότερη από τις επιπτώσεις και θα πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα την πολιτεία. Με «νεκρή» ή στην καλύτερη περίπτωση «ημιθανή» την επιχειρηματικότητα, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για επιστροφή της οικονομίας σε μια κανονικότητα που θα φέρει και οικονομική ευρωστία στις περισσότερες ελληνικές οικογένειες.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top